Bosna i Hercegovina     | 27.01.2021. 09:20 |

Mreža za izgradnju mira podsjeća na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. januara (FENA) - Udruženje Mreža za izgradnju mira podsjeća građanke i građane na 27. januar – Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

- Na ovaj dan se prisjećamo oslobođenja nacističkog logora za koncentraciju i istrebljenje Auschwitz-Birkenau od Crvene Armije 1945. godine, te odajemo počast žrtvama holokausta i ponovo potvrđujemo svoju nepokolebljivu predanost borbi protiv antisemitizma, rasizma i drugih oblika netolerancije koji mogu dovesti do nasilja usmjerenog na skupine - navodi se u saopćenju Udruženja.

U novembru 2005. godine, Generalna Skupština Ujedinjenih nacija je donijela zvaničnu rezoluciju o obilježavanju ovoga dana, a rezolucija apeluje na sve članice Ujedinjenih naroda da poštuju sjećanje na žrtve holokausta.

Također, ova rezolucija ohrabruje razvoj obrazovnih programa čime se želi pokazati odlučnost da se pomogne u sprečavanju genocida u budućnosti.

-Kako i sami živimo i djelujemo na prostoru na kojem su počinjeni najstrašniji zločini silovanja, etničkog čišćenja i genocida, te u vremenu uspona i rasta ksenofobije, nacionalizma, rasizma, ekstremne desnice te teorija zavjere i dezinformacija, naša je dužnost i obaveza prisjećati se nevinih žrtava nacističkih i fašističkih grupa, političkih stranaka i režima.

Kako se zločini genocida i holokausta osporavaju, relativiziraju, negiraju pa čak i glorificiraju, rješavanje preostalih trauma, održavanje učinkovite politike sjećanja, briga o historijskim mjestima, promicanje obrazovanja i historijske pismenosti postaju još bitniji, kako bi se ojačala otpornost mladih na ideologije mržnje, ističu iz Udruženja.

Mreža za izgradnju mira poziva građane i građanke Bosne i Hercegovine da ne šute na diskriminatorne pojave i prakse te da dignu svoj glas i istraju u borbi protiv svake vrste fašizma, antisemitizma, nacionalizma, mržnje i podjela, te da individualno, svojim primjerom inspirišu druge i pokažu da je promjena moguća.

Također apeluje i na političke subjekte da počnu voditi politiku koja ne vodi u daljnje podjele, nego zbližavanje i vrednovanje svakoga gradeći otvoreno društvo stvarne tolerancije, prijateljstva i solidarnosti gdje će svaki pojedinac i svaka pojedinka, kao i svaka zajednica biti poštovana, prihvaćena, cijenjena i voljena sa svim svojim karakteristikama.

Mreža za izgradnju mira će nastaviti sa borbom da se bosanskohercegovačko društvo posveti izgradnji održivog mira, zajedničkog života i još jačoj i odlučnijoj borbi protiv svake vrste fašizma, ksenofobije, antisemitizma, mržnje, netolerancije i diskriminacije, saopćeno je iz Udruženja Mreža za izgradnju mira.

 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'