Bosna i Hercegovina     | 27.01.2021. 10:25 |

Novi regionalni program 'Jugoistočna Evropa - zajedno protiv korupcije'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. januara (FENA) - Regionalna antikorupcijska inicijativa (RAI) i Ured Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC) pokreću antikorupcijski program u jugoistočnoj Evropi pod nazivom 'Jugoistočna Evropa - zajedno protiv korupcije (SEE-TAC)'. Implementacija regionalnog programa je počela u novembru prošle godine  i trajat će do oktobra 2023. godine. Program finansira Austrijska razvojna saradnja (ADC), putem Austrijska razvojna agencije (ADA), saopćila je Regionalna antikorupcijska inicijativa.

Stanovnici jugoistočne Evrope korupciju rangiraju kao najveći problem u svojim zemljama, odmah nakon nezaposlenosti i siromaštva, prepoznajući kako korupcija opstruira ekonomski i društveni razvoj, kao i napredak u oblasti Evropskih integracija. Opšti cilj Programa je jačanje otpornosti društava jugoistočne Evrope na korupciju. Ovo se želi postići jačanjem kapaciteta državnih institucija, organizacija civilnog društva, te privatnog sektora, kao i medija za prevenciju i borbu protiv korupcije.

Program je fokusiran na Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, Moldaviju, Sjevernu Makedoniju i Srbiju, uz sudjelovanje Rumunije, Bugarske i Hrvatske. Trogodišnji program ima ukupni budžet od 1.400.000 eura.

Pod okriljem SEE-TAC programa, 25 javnih institucija, 40 predstavnika preduzeća i 175 predstavnika civilnog društva, zajedno s UNCAC Koalicijom i Investicijskim forumom privrednih komora zapadnog Balkana kao posebnim partnerima, radit će zajedno na implementaciji širokog spektra aktivnosti.

Suština programa je bazirana na Konvenciji UN-a za borbu protiv korupcije (UNCAC), jedinom pravno obvezujućem antikorupcijskom instrumentu, s posebnim fokusom na njene članove 12 i 13, kojima je prepoznat značaj ulozi privatnog sektora i civilnog društva u borbi protiv korupcije.

SEE-TAC je sveobuhvatna međusektorska aktivnost kroz koju sarađuju stručnjaci i aktivisti iz JI Evrope na jačanju kapaciteta za prevenciju i borbu protiv korupcije. Program objedinjava proces operacionalizacije Međunarodnog sporazuma o razmjeni podataka u svrhu verifikacije sadržaja imovinskih kartona javnih funkcionera unutar i izvan regije, s razvojem institucionalnih kapaciteta za implementaciju mehanizama za prevenciju korupcije, s fokusom na sektore najizloženije korupciji.

Inovativni regionalni pristup se reflektira i u postizanju dogovora u pogledu sadržaja o Međunarodnog sporazuma o razmjeni podataka u svrhu verifikacije sadržaja imovinskih kartona javnih funkcionera tokom prethodnog regionalnog programa koji je također finansirao ADC, uz snažnu podršku Austrijskog Federalnog ministarstva za evropske i međunarodne poslove.

Regionalna antikorupcijska inicijativa (RAI) je međuvladina, regionalna organizacija, osnovana s ciljem da podrži saradnju i koordinaciju u borbi protiv korupcije država članica i korisnica.  Države članice su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Moldavija, Rumunija, Sjeverna Makedonija i Srbija, dok posmatrači Gruzija, Poljska i Slovenija. Institucije Kosova su korisnici programskih aktivnosti Regionalne antikorupcijske inicijative. RAI je organizacija koja podržava regionalnu saradnja kao preduvjet za promociju stabilnosti, sigurnosti, kao i socijalnog i ekonomskog razvoja u Jugoistočnoj Evropi, uključujući saradnju kroz prekogranične antikorupcijske aktivnosti. Također, RAI podržava ulaganje nacionalnih i regionalnih napora u oblasti borbe protiv korupcije od strane svih zainteresiranih zemalja u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Sjedište RAI Sekretarijata je u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini.

Ured Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC) čije je sjedište u Beču, globalni je lider u borbi protiv trgovine ilegalnih droga, transnacionalnog organiziranog kriminala, terorizma i korupcije. UNODC je tijelo nadležno za promicanje ratifikacije Konvencije UN za borbu protiv korupcije (UNCAC) i njene djelotvorne provedbe. Da bi podržao napore država članica da u potpunosti provedu Konvenciju, UNODC pruža tehničku pomoć u različitim tematskim oblastima vezanim za korupciju, poput prevencije, obrazovanja, povrata imovine, integriteta u krivičnopravnom sistemu, itd. Strategija UNODC-a za Jugoistočnu Evropu sadržana je u Regionalnom Programu za Jugoistočnu Evropu za 2020-2023.

Austrijska razvojna saradnja (ADC) podržava države Afrike, Azije, Jugoistočne i istočne Evrope u njihovom održivom razvoju. Austrijsko Federalno Ministarstvo za evropske i međunarodne poslove uspostavlja strateška usmjerenja. Austrijska razvojna agencija (ADA), operativna je jedinica Austrijske razvojne saradnje, nadležna za provedbu programa i projekata u saradnji s javnim institucijama, organizacijama civilnog društva, kao i privrednim subjektima.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo