Regija     | 27.01.2021. 11:26 |

Slovenija: Vladajući traže parlamentarnu raspravu o seksualnom uznemiravanju

FENA Agencije

LJUBLJANA, 27. siječnja (FENA) - Zastupnici vladajućih stranaka u Sloveniji zatražili su parlamentarnu raspravu o fenomenu seksualnog uznemiravanja u akademskim krugovima i uspostavi pravnog okvira za suzbijanje seksualnog nasilja i ponižavanja slabih s pozicija moći.

Zahtjev je potaknuo najnoviji slučaj u kojemu profesoru ljubljanskog Filozofskog fakulteta prijeti udaljavanje iz pedagoškog procesa nakon prijave njegovih studentica, prenosi Hina.

Više studentica Filozofskog fakulteta u Ljubljani optužuje za "verbalno i fizičko" seksualno uznemiravanje profesora Filozofskog fakulteta Igora Pribca, što on niječe. Senat Sveučilišta svejedno je u utorak odbio njegovu žalbu na rješenje kojim mu je odbijen ponovni izbor u zvanje izvanrednog profesora, na što je on najavio žalbu u upravnom postupku.

Sveučilišno povjerenstvo vodilo je dva disciplinska postupka protiv Pribeca. U jednom je potvrdilo, u drugom pobilo navode o Pribečevom seksualnom uznemiravanju, pa je u listopadu lani privremeno udaljen s fakulteta.

"Nikada nisam neprimjereno dirao ili ucjenjivao svoje studentice", naveo je na svom twitteru Pribac, dok mediji iznose tvrdnje anonimnih studentica da ih je znao "ispitivati" o njihovim seksualnim iskustvima ili ih pokušavao fizički uznemiravati.

Stvar je krenula iz interne ankete o seksualnom uznemiravanju na Filozofskom fakultetu, u kojoj je sudjelovalo 182 studentica i studenata, u kojoj je 38 posto anketiranih potvrdilo da se susrelo s nekom vrstom seksualnog uznemiravanja ili nasilja, češće od profesora, ali i od profesorica.

Slučaj s profesorom Pribcem ima u Sloveniji i političke dimenzije jer je on često u medijima prisutan kao politički komentator i analitičar, a bio je i voditelj izborne kampanje bivšeg predsjednika Danila Tuerka 2017., kad je Tuerka u drugom krugu pobijedio Borut Pahor.

Parlamentarni zastupnici Slovenske demokratske stranke (SDS), demokršćanske Nove Slovenije (NSI), te Stranke modernog centra (SMC), a riječ je o strankama vladajuće koalicije premijera Janeza Janše, zatražili su da se o fenomenu seksualnog uznemiravanja na fakultetima hitno sazove parlamentarni odbor za obrazovanje, znanost, sport i mlade koji bi predložio zakonsko reguliranje tog područja.

Kako navode u svom prijedlogu, potrebno je odrediti pravne i druge okvire za suzbijanje pojava seksualnog nasilja i "ponižavanja slabih s pozicije moći", fenomena koji se "stalno ponavlja" i o čemu često pišu mediji, a o čemu do sada nije bilo prave rasprave niti adekvatnih rješenja.

Potrebno je oštro osuditi svako verbalno i neverbalno spolno uznemiravanje od zaposlenih na sveučilištima, te pozvati na kazneni progon počinitelja, navodi se u prijedlozima za sastanak, te traži udaljavanje iz nastavnog procesa onih protiv kojih je podnesena kaznena prijava, odnosno onih kod kojih postoji utemeljena sumnja da su počinitelji.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta