Bosna i Hercegovina     | 27.01.2021. 11:47 |

Štefanek: Teški uvjeti u migrantskom kampu 'Lipa' (VIDEO)

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 27. januara (FENA) - Specijalni predstavnik za migracije i izbjeglice pri Vijeću Evrope Drahoslav Štefanek razgovarao je u Sarajevu s ministrom za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Milošem Lučićem o migrantskoj krizi u BiH.

Uoči sastanka, Štefanek je novinarima izjavio da s vlastima Bosne i Hercegovine želi razgovarati o mogućim rješenjima, a jučer je boravio u Unsko-sanskom kantonu i migrantskom kampu "Lipa" želeći se lično uvjeriti u tamošnje prilike u momentu kad sva Evropa gleda na Bosnu i Hercegovinu, odnosno situaciju u "Lipi".

U kampu je zatekao teške uvjete za boravak ljudi, dodatno otežane zimskom hladnoćom. Prema njegovoj izjavi, osjetio je koliko je teško i na pola sata ili sat biti u takvim uvjetima a kamoli duže.

Napominjući da lokalna zajednica u Bihaću ne želi povratak migranata u "Biru", Štefanek je nagovijestio eventualno drugo rješenje, ali novinarima nije želio precizirati više detalja prije nego što o tome razgovara s bh. akterima.

Jutros je razgovarao i s ombudsmenima te ja kao cilj ove posjete Bosni i Hercegovini naveo traganje za rješenjima migrantske krize, prioritetno u Unsko-sanskom kantonu, gdje je jučer razgovarao i s migrantima i s predstavnicima gradske odnosno kantonalne vlasti.

Ministar Lučić je pred današnji sastanak sa Štefanekom u izjavi novinarima podsjetio da je krajem prošle godine, u podjeli zaduženja za tri državna ministarstva u upravljanju migrantskom krizom, Ministarstvo na čijem je on čelu nadležno za osiguravanje hrane i higijenskih potrepština migrantima.

Lučić je inicirao i sastanak s ministricom civilnih poslova BiH Ankicom Gudeljevićem te s ministrom sigurnosti Selmom Cikotićem, kazao je.

Pogledajte https://fena.ba/video/5332/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1ovepu57ijCQxiWOQu2eAzHPJiPUNCdxY?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom