Svijet     | 27.01.2021. 12:56 |

SAD će kupiti još 200 miliona doza covid vakcina

FENA Internet

WASHINGTON, 27. januara (FENA) - Američki predsjednik Joe Biden objavio je da će SAD nabaviti dodatnih 200 miliona doza vakcina protiv koronavirusa, kojima će u potpunosti biti vakcinisano 300 miliona Amerikanaca do kraja ljeta. Nakon što je razmotrio trenutne planove snabdijevanja i proizvodnje vakcina, Biden je u utorak objavio da će njegova administracija povećati ukupnu vakcinaciju u saveznim državama i plemenskim teritorijama s 8,6 miliona doza na minimalno 10 miliona doza.

Počevši od naredne sedmice, to će predstavljati povećanje od 1,4 milona doza po sedmici, kazao je on, dodajući da su vakcine distribuirane saveznim državama na osnovu broja njihovih stanovnika. Pred Sjedinjenim Državama ipak je dugačak put, izjavio je Biden u obraćanju naciji o svojim mjerama u bavljenju pandemijom koronavirusa.

Ponavljajući svoj ambiciozni cilj od 100 miliona vakcinacija, kazao je da je krajnji cilj poražavanje COVID-19. Biden je saopćio da je naredio koordinatoru za odgovor na COVID-19 Jerffu Zientsu da sarađuje s ministarstvom zdravstva i ljudskih resursa na povećanju nabavki vakcina za američki narod.

- Vjerujemo da ćemo uskoro biti u stanju da potvrdimo nabavku dodatnih 100 miliona doza svake od dvije vakcine koje je odobrila FDA - Pfizer i Moderna - kazao je američki predsjednik, dodajući da je savezna vlada prethodno naručila još 200 miliona doza, ali da još nije osigurala njihovu nabavku.

- Očekujemo da dodatnih 200 miliona doza bude isporučeno do ljeta. To povećanje znači da će ukupne narudžbe vakcina u Sjedinjenim Državama porasti za 50 posto s 400 na 600 miliona - saopćila je Bijela kuća.

SAD imaju više od 22,5 miliona potvrđenih slučajeva koronavirusa i više od 420.800 preminulih, podaci su Univerziteta Johns Hopkins, prenosi novinska agencija Press Trust of India (PTI).

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo