Stranačke aktivnosti     | 27.01.2021. 12:00 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

Povodom godišnjice pogibije Srđana Aleksića, simbola suprotstavljanja mračnim ideologijama isključivosti i mržnje u najmračnijim trenucima nasrtaja na prirodu i duh našeg tradicionalno otvorenog društva, kada je ljudskost bila na najvećoj kušnji, SDP BiH izražava osjećaje najdublje sućuti porodici.

Ističemo da je još prije 14 godina Denis Bećirović, potpredsjednik SDP BiH, u duhu SDP-ove trajne posvećenosti idealima humanizma i pluralizma, prepoznajući u Srđanu Aleksiću simbol građanske hrabrosti, 23. maja 2007. uputio inicijativu da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvoji inicijativu kojom zadužuje Vijeće ministara da, u saradnji sa nadležnim organima Općine Trebinje, finansijski pomogne izgradnju spomenika Srđanu Aleksiću u njegovom rodnom gradu.

U obrazloženju inicijative je navedeno:

"Dvadesetsedmogodišnji Srđan Aleksić je ubijen januara 1993. godine u Trebinju, braneći svog sugrađanina Alena Glavovića, kojeg su zvjerski tukla trojica pripadnika vojske RS. Srđan je uspio da spasi život svom sugrađaninu, ali je ovaj veličanstveni čin ljudske hrabrosti i čovječnosti platio sopstvenim životom. Njegov otac Rade napisao je u čitulji: Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost...

Smatram da Srđanova pogibija ne smije biti zaboravljena, već da treba biti trajna poruka za budućnost koju trebamo čuvati kao svijetli primjer građanske solidarnosti. Vrijeme je da organi vlasti, mediji i drugi segmenti društva u Bosni i Hercegovini počnu snažnije isticati pozitivne primjere iz bliže i dalje historije naše zemlje. Da nije takvih ljudi, kakav je bio i Srđan Aleksić, ova zemlja ne bi imala nikakve budućnosti."

Na 10. sjednici od 13.06.2007., sa 29 glasova „za“ i pet „uzdržanih“, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je prihvatio inicijativu Denisa Bećirovića. Nažalost, spomenik Srđanu Aleksiću, humanisti i bosanskohercegovačkom heroju, u rodnom Trebinju do danas nije izgrađen. Nadamo se da će ova inicijativa u skorije vrijeme doživjeti svoku realizaciju, kao potvrda savremene opredijeljenosti institucija Bosne i Hercegovine na svim razinama da gradi društvo u kojem će sjećanje na istinske heroje biti praksa, a ne tabu tema.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana