Kultura     | 27.01.2021. 12:39 |

Historijski arhiv objavio izbor antisemitskih plakata iz Drugog svjetskog rata

FENA Alma Pašić

SARAJEVO, 27. januara (FENA) - Historijski arhiv Sarajevo je u povodu 27. januara, Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, a s ciljem podsjećanja na jedan značajan datum u historiji čovječanstva i Bosne i Hercegovine, izložio jedan dio plakata koji se odnose na antisemitsku propaganda u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Plakati su objavljeni na Facebook stranici Historisjkog arhiva Sarajeva kako bi podsjetili građane i pratioce stranice na ovaj bitan datum, ali da se i vidi jedan dio neprocjenjivog arhivskog blaga koje čuva Historijski arhiv Sarajevo.

Kako je kazao za Fenu direktor Historijskog arhiva Sarajevo Fuad Ohranović, radi se o izboru nekoliko plakata, ali ne svim plakatima koje čuvaju vezano za antisemitsku propagandu

- Vrlo bitno je spomenuti da su ovi plakati proglašeni nacionalnim spomenikom BiH - pokretno dobro, zajedno sa svim ostalim fondovima arhiva koji su nastali do 1945. godine. Ovi plakati zajedno s drugim fondovima imaju jedan značaj u smislu nacionalnog spomeika BiH – kazao Ohranović.

Dodao je da ovi plakati predstavljaju jedan vrijedan izvor na neka medijska izvještavanja, odnosno pokušaj prezentacije u javnom prostoru određenih procesa iz Drugog svjetskog rata koje su vodile fašističke vlasti NDH u BiH, ali i šire.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'