Ekonomija     | 27.01.2021. 15:19 |

Ministarstvo privrede KS i općine - Najavljena veća izdvajanja za privredu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. januara (FENA) - Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić održao je danas sastanak sa načelnicima općina u Kantonu radi dogovora o budućoj saradnji i utrošku sredstava za privredu u ovoj budžetskoj godini, sa fokusom na industrijsko-poslovne zone, poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Ministar je informisao načelnike da će budžetom KS za ovu godinu biti planirana veća sredstva za industrijsko-poslovne zone. Istakao je kako je neophodno što prije dostaviti projekte u ovoj oblasti resornom ministarstvu, kako bi sredstva mogla biti implementirana. Osim za opremanje industrijskih zona, veći iznos sredstava neophodno je usmjeriti i za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa kako bi se te zone mogle širiti. Općinama će biti pružena pomoć i u izradi neophodne projektne dokumentacije za otvaranje novih poslovno-industrijskih zona. Na području općine Vogošća planirano je otvaranje treće po redu industrijske zone.

Naglašeno je i kako su Programom utroška namjenskih sredstava u ovoj godini planirana veća izdvajanja za oblast poljoprivrede. Ukazano je na brojne probleme u implementaciji sredstava koja su izdvajana za poljoprivredu do sada, te je istaknuto kako se moraju harmonizirati propisi u ovoj oblasti.

Poljoprivrednicima treba pomoći kroz legalizaciju poljoprivrednih objekata, pojednostavljenje procedura apliciranja na poticajna sredstva, plasman viška proizvoda, dodjelu na korištenje zemljišta koje nije proglašeno građevinskim.

Kriterije za dodjelu poticaja također bi trebalo sistemski urediti kako ne bi bilo zloupotreba. Kao jedno od rješenja navedeno je da bi se višak poljoprivrednih proizvoda mogao plasirati u robne rezerve.

- Registri dodjele svih poticaja privredi u Kantonu bit će javno dostupni na stranici Ministarstva privrede KS- najavio je Delić.

Teme razgovora bile su i projekti uređenja riječnih korita koji se finansiraju iz budžeta KS kroz tzv. vodne naknade, a koji će biti nastavljeni i u ovoj godini, projekti razvoja planinskog turizma, te pošumljavanja devastiranih zemljišta. Sastanku su se odazvali načelnici i predstavnici svih općina, te su izrazili zahvalnost ministru Deliću na njegovoj organizaciji, ističući kako je ovakav vid komunikacije važan za buduću saradnju, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo