Bosna i Hercegovina     | 28.01.2021. 10:38 |

Kožul: Potpisati sporazume o readmisiji sa zemljama iz kojih dolaze migranti

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 28. januara (FENA) - Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zasjedat će u srijedu, 3. februara, uoči sjednice Doma, a na dnevnom redu je određivanje nadležnih komisija za razmatranje nekoliko poslaničkih inicijativa.

Među inicijativama je i ona poslanika HDZ-a Predraga Kožula kojom bi Predstavnički dom trebao zadužiti Vijeće ministara BiH, te ministarstva sigurnosti i vanjskih poslova da hitno pokrenu procedure za potpisivanja sporazuma o readmisiji s Afganistanom, Irakom, Bangladešom, Iranom, Egiptom, Tunisom, Alžirom i Marokom.

Tom inicijativom, ako prođe komisijsku fazu i bude usvojena u Predstavničkom domu, Vijeće ministara bilo bi zaduženo da o poduzetim aktivnostima i njihovim učincima izvijesti Predstavnički dom najkasnije 90 dana od dana usvajanja inicijative.

Također, trebala bi biti određena i komisija za razmatranje inicijative kojom se traži od Vijeća ministara da u roku od 15 dana dostavi Domu detaljnu informaciju o Odluci Federalne službe za veterinu i fitosanitarnu kontrolu Ruske Federacije da privremeno zabrani uvoz krušaka iz BiH.

Ta informacija trebala bi sadržavati i mjere koje su poduzete nakon 21. decembra 2020. godine kada su ruski partneri upozorili institucije BiH na mogućnost uvođenja restriktivnih mjera, kao i o podacima o izvezenim količinama krušaka i jabuka u 2019. i 2020. godini.

Bit će određena i komisija koja će razmatrati poslaničku inicijativu kojom se od Vijeća ministara BiH traži detaljna informaciju o ispunjavanju obaveza BiH iz sporazuma s Evropskom unijom o izvozu pilećeg mesa, prerađevina od pilećeg mesa i jaja za industrijsku preradu, kao i poduzetim mjerama da BiH ne ostane bez izvoznih dozvola u EU.

Poslanici traže, po procedurama, razmatranje i inicijative kojom se traži informacija o Odluci Energetske zajednice da uvede sankcije BiH, aktivnostima koje je Vijeće ministara BiH poduzelo da do sankcija ne dođe i planu aktivnosti za ispunjavanje obaveza BiH kojim bi razlozi za uvođenje sankcija bili otklonjeni.

Pred članovima Kolegija je i određivanje nadležne komisije za razmatranje Izvještaja o radu Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture Bosne i Hercegovine za 2020. godinu.

Poslije Kolegija, kojeg čine predsjedavajuća Doma Borjana Krišto (HDZ) i dopredsjedavjući Denis Zvizdić (SDA) i Nebojša Radmanović (SNSD), zasjedat će Prošireni kolegij, a potom i sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'