Bosna i Hercegovina     | 28.01.2021. 13:07 |

Moja adresa: Srebrenica - Naći rješenje o posebnom statusu općine Srebrenica

FENA Saopćenje

SREBRENICA, 28. januara (FENA) - Poziv načelnika Općine Srebrenica Mladena Grujičića na otcijepljenje Republike Srpske je kap koja je prelila času i koja će sigurno otvoriti novu stranicu u političkom djelovanju Bošnjaka u Srebrenici okupljenih u Inicijativu "Moja adresa: Srebrenica".

- Godinama Bošnjaci u RS i Srebrenici trpe ogromnu nepravdu, diskriminaciju i progon od institucija RS-a, od zabrane materinjeg bosanskog jezika, policijskih progona, nepoštivanja presuda međunarodnih sudova, prisluškivanja i presretanja razgovora, negiranja genocida, a poziv iz Srebrenice iz grada koji je bio pod zaštitom UN-a i u kojem je počinjen zločin genocida nad Bošnjacima da RS treba krenuti putem otcjepljenja, daju nam u potpunosti za pravo kao i našu moralnu obavezu da otvorimo novu stranicu našeg djelovanja i postavimo pitanje: imali li uopšte svrhe nakon ovoga izlaziti na ponovljene izbore i učestvovali u prividnoj demokratiji? - navodi predsjednik izbornog štaba inicijative "Moja adresa: Srebrenica" Sadik Ahmetović.

Prema njegovim riječima, nedavni primjeri formiranja vlasti bez Bošnjaka u Bratuncu, Foči, Vlasenici i drugim mjestima  gdje su Bošnjaci bili većina i odakle su protjerani i gdje su izvršeni masovni zločini, danas im se ne dozvoljava političko djelovanje kako bi mogli zaštiti povratnike Bošnjake kroz institucije općina.

- Naša borba za Srebrenicu je bila kontinuirana i stalna, često s kompromisima u nadi da će se društvo u RS-u demokratizirati. Nažalost stanje Bošnjaka u RS-u je iz dana u dan sve gore i sa sigurnošću možemo kazati da nam prijeti i sami biološki opstanak na prostoru manjeg entiteta. Ovo je poslednja faza da se sada u miru politički eliminišu Bošnjaci, a što bi u konačnici rezultiralo i potpunim nestanakom Bošnjaka u RS - navodi Ahmetović.

On u ime inicijative "Moja adresa Srebrenica" poziva domaće i međunarodne institucije u BiH da se otvori dijalog i nađu rješenje o posebnom statusu općine Srebrenica.

- Inicijativa "Moja adresa: Srebrenica" poziva sve domaće i međunarodne institucije u našoj zemlji da se otvori dijalog i nađe rješenje o posebnom statusu općine Srebrenica u okviru Ustava BiH i izmjenama Izbornog zakona za općinu Srebrenica baziranim na popisu prije genocida koji će trajno definirati poziciju Srebrenice u okvirima ustava i time zadovoljiti minimum pravde potrebne za bolje odnose svih građana općine Srebrenica i ukupne odnose u našoj zemlji - poručuje Ahmetović, saopćeno je iz Inicijative "Moja adresa: Srebrenica". 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo