Bosna i Hercegovina     | 28.01.2021. 13:00 |

Narodna skupština RS-a 9. februara o radu visokog predstavnika u BiH

FENA Hana Imamović

BANJA LUKA, 28. januara (FENA) - Narodna skupština Republike Srpske razmatrat će na sjednici koja je zakazana za 9. februara Informaciju u vezi sa zahtjevom za podnošenje izvještaja visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini o provođenju civilne implementacije Dejtonskog mirovnog sporazuma od 2009 do 2020. godine s prijedlogom zaključaka.

Prijedlog je to Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji je odobrio Kolegij Skupštine.

Informacija će se naći pred poslanicima u trenutku kada se razmatra imenovanje novog visokog predstavnika u BiH, a jedini kandidat za tu poziciju je bivši ministar poljoprivrede Njemačke Christian Schmidt.

Na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova Njemačke rečeno je da ovom kandidaturom Njemačka preuzima "inicijativu da se zemlja ponovo pojačano dovede na međunarodnu političku agendu. Njemačka vlada ima veliki interes za razvoj BiH i podržava perspektivu članstva zemlje u Evropske unije".

Od ranije su poznati stavovi lidera SNSD-a Milorada Dodika koji već duže vrijeme poziva da se ukine Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) iako je za to potrebno ispuniti 5+2 uvjeta iz agende, a nedavno je najavio da nema namjeru sarađivati ni s novim visokim predstavnikom.

Na današnjoj sjednici Kolegija NSRS-a osim uvrštavanja ove tačke u dnevni red naredne sjednice, usvojen je i prijedlog za obraćanje predsjednika Ekološke partije RS-Zeleni Srpske Nikole Lazarevića u okviru tačke dnevnog reda Prijedlog Deklaracije o zaštiti rijeka u Republici Srpskoj.

U okviru utvrđenog dnevnog reda, između ostaloga, je Prijedlog zakona o protugradnoj zaštititi, Prijedlog zakona o slobodnim zonama Republike Srpske, Prijedlog zakona o Gradu Derventa, izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji te izmjene Krivičnog zakona.

Osim toga dnevnim redom predviđeno je i razmatranje izmjena Zakona o gasu te Nacrta zakona o notarskoj službi, Nacrta zakona o zaštiti od uznemiravanja na radu, Nacrta zakona o studentskom standardu, kao i izmjena Zakona o studentskom organiziranju i izmjena Zakona o stočarstvu.

(FENA) H. I.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana