Bosna i Hercegovina     | 28.01.2021. 13:18 |

Odluke i zaključci sa sjednice Vlade Federacije BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. januara (FENA) - Federalna vlada je usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u Federaciji BiH na dan 25.1.2021.godine, te naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Dozvoljava se vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera zavisno procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini uz redovno obavještavanje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva donose se s rokom važenja od 14 dana, računajući od 30.1.2021. godine, koji se utvrđuje kao dan početka primjene ovih naredbi i preporuka.

Krizni štab je zadužen da, nakon isteka ovog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka te prema Vladi FBiH dostavi prijedlog novih naredbi i preporuka.

Krizni štab Federalnog ministrastva zdravstva će današnje zaključke s   prilozima dostaviti kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva, kantonalnim ministarstvima zdravstva, zdravstvenim ustanovama s područja kantona putem kantonalnih kriznih štabova, kliničkim centrima u FBiH, općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama putem kriznih štabova kantonalnih ministarstava zdravstva, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i upravama policija MUP-ova kantona.

U skladu sa zaključkom od 8.1.2021. godine, Vlada FBiH će izvjestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH i mjerama Vlade koje su donesene s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika od širenje virusa.

Inače, kako je navedeno u informaciji, a prema podacima dostavljenim Zavodu za javno zdravstvo FBiH, u Federaciji BiH je, zaključno sa 25.1.2021. godine, registriran 77.501 laboratorijski potvrđen slučaj COVID-19 i 2.427 smrtnih slučajeva povezanih s COVID-19. Trenutno je evidentirano 11.072 aktivnih slučajeva COVID-19. Na nivou FBiH sedmodnevna incidenca iznosi 59 slučajeva na 100.000 stanovnika, a u posljednjih sedam dana najviša je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskom, Sarajevskom i Kantonu 10.

 

IZMJENA I DOPUNA UREDBE O POSTUPKU PRIJEMA U RADNI ODNOS U JAVNOM SEKTORU FBiH

Vlada FBiH je izmjenila i dopunila Uredbu o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u FBiH, koja je u primjeni od 28.2.2019. godine.

Novo rješenje odnosi se na član koji reguliše izuzetke od obaveze javnog oglašavanja kod poslodavaca u kada je riječ o primjeni otkaza sa ponudom izmijenjenog ugovora o radu, u skladu sa Zakonom o radu i internim aktom poslodavca.

Nadalje, uvodi se ograničenje prijema u radni odnos na određeno vrijeme do šest mjeseci jednokratno u toku jedne kalendarske godine za određeno radno mjesto, umjesto ranije predviđenog perioda do 120 dana. Također, uveden je i izuzetak u kod mogućnosti prijema u radni odnos na određeno vrijeme najdalje do 12 mjeseci ukupno, za vrijeme proglašenog stanja prirodne ili druge nesreće ili epidemije zarazne bolesti u FBiH, kao i vanrednog stanja kojeg proglase nadležne institucija.

Za izmjene i dopune Uredbe saglasnost su ranije dali i socijalni partneri u Federaciji BiH.

 

SISTEMSKO UREĐENJE KORIŠTENJA GMO

Vlada FBiH je prihvatila informaciju o završetku aktivnosti Radne grupe na definisanju okvira za sprovođenje Zakona o GMO (genetski modifikovanoj hrani) u BiH i pravilnika.

Obzirom na nadležnost propisanu Zakonom o genetski modificiranim organizmima BiH, kojom su kao nadležni organi definisana entitetska ministarstva nadležna za pitanje nauke, Vlada FBiH je zadužila Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke da, u skladu s procedurama, pripremi i usvoji pravilnike koristeći dostavljene nacrte koje je uradila Interesona radne grupe, a s ciljem sistemskog uređenja oblasti korištenja GMO u zatvorenim kontrolisanim sistemima.

Ovo ministarstvo je dužno i da uspostavi Registar kontrolisanih zatvorenih sistema u koordinaciji sa Agencijom za sigurnost hrane BiH, te troškove postupka registracije. Također je zaduženo da osigura transparentnost registra i da, u skladu sa Zakonom o genetski modificiranim organizmima BiH, omogući uvid u njegove podatke.

 

OSTALE ODLUKE I ZAKLJUČCI

Uz obrazloženje da su odredbe Zakona o visini stope zatezne kamate jasne i nedvosmislene, Vlada nije prihvatila inicijativu načelnika Općine Centar Sarajevo za davanje izvornog tumačenja ovog federalnog propisa.

U odgovoru na inicijativu za izradu Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, koju je podnijela poslanica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Vlada FBiH navodi da će Federalno ministarstvo pravde, u skladu sa kadrovskim mogućnostima, pristupiti analizi ovog zakona sa aspekta usklađenosti s međunarodnim konvencijama, te na tom osnovu pristupiti izradi odgovarajućih izmjena i dopuna Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Vlada FBiH je usvojila izvještaj o odobravanju izdvajanja financijskih sredstava iz tekuće rezerve Vlade FBiH za 2020. godinu po njenim odlukama, te rješenjima premijera i zamjenika premijera.

Federalna vlada se se upoznala sa izvještajima o realizaciji godišnjih planova rada federalnih ministarstava i drugih organa federalne uprave, upravnih organizacija i federalnih institucija za period oktobar-decembar 2020. godine, te se je upoznala s realizacijom njenih zaključaka za 2020. godinu.

Vlada je danas dala saglasnost na Finansijski plan Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH za 2021. godinu.

Vladi Unsko-sanskog kantona data je saglasnost za renoviranje i adaptaciju prvog sprata „Doma pilota“ u Bihaću.

Prihvaćen je izvještaj Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Evropske unije o provedbi Uredbe o procjeni uticaja propisa za prošlu godinu.

Danas su usvojeni izvještaji o radu za 2020. godinu Komisije za davanje stručnog mišljenja radi utvrđivanja statusa posebne kategorije civilnih žrtava rata i Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Evropske unije.

Prihvaćen je i Plan rada i razvoja Federalne novinske agencije za 2021. godinu.

Uz izvještaj o radu za prošlu godinu, Vlada je usvojila i Plan rada Agencije za državnu službu FBiH za 2021. godinu.

 

KADROVSKE ODLUKE I RJEŠENJA

Zbog isteka perioda na koji su imenovani, Vlada Federacije BiH dala je prethodnu saglasnost Skupštini privrednog društva JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo za razrješenje dužnosti članova Nadzornog odbora, uime državnog kapitala. Istovremeno je data i prethodna saglasnost Skupštini ovog privrednog društva za imenovanje Admira Softića, Muhidina Zametice, Safeta Isića, Milenka Obada, Selvedina Subašića i Izeta Žigića za članova Nadzornog odbora, uime državnog kapitala, na period od četiri godine.

Vlada Federacije BiH je donijela odluke o poništavanju ranijeg i ponovnom raspisivanju javnog konkursa za izbor i nominovanje jednog člana Nadzornog odbora Energopetrola d.d. Sarajevo, uime Federacije BiH. Također, donesene su odluke o prestanku važenja Odluke o utvrđivanju kriterija za izbor i nominovanje ovog člana, kao i o utvrđivanju kriterija za izbor izbor i nominovanje jednog člana Nadzornog odbora Energopetrol d.d. Sarajevo, uime Federacije BiH. Utvrđen je i tekst obavještenja o poništavanju i ponovnom raspisivanju javnog konkursa.

Na današnjoj sjednici je odlučeno da će, uime Vlade FBiH, za članove Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u Bosni i Hercegovini biti određeni predstavnici Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Federalnog ministarstva zdravstva, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Federalnog ministarstva unutarnjih poslova i Federalne uprave civilne zaštite. Predlaganje kandidata za članove Koordinacionog tijela, u skladu s utvrđenim kriterijima, vrši se putem Federalne uprave civilne zaštite, koja će za Vladu pripremiti konačan prijedlog rješenja.

Federalna vlada ovlastila je Jakuba Mušinbegovića da je zastupa na Skupštini Privrednog društva BNT Tvornica mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose sa javnošću.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana