Svijet     | 28.01.2021. 17:10 |

Papa Franjo u Iraku će se sastati s ajatolahom Alijem al-Sistanijem

FENA Internet

RIM, 28. januara (FENA) - Irački vodeći katolički zvaničnik izjavio je u četvrtak da smrtnosni bombaški samoubilački napadi u Bagdadu nisu omeli planove pape Franje da posjeti tu zemlju, i potvrdio je da će se papa sastati s iračkim vodećim šiitskim vjerskim autoritetom, ajatolahom Alijem al-Sistanijem, u prvoj posjeti jednog pape Iraku.

Kaldeanski patrijarh, kardinal Louis Raphael Sako, pružio je prve detalje o Franjinoj posjeti planiranoj da traje od 5 do 8. marta, tokom virtualne konferencije za novinare čiji je domaćin bila konferencija francuskih biskupa. Vatikan je potvrdio posjetu, ali bi ona još mogla biti opozvana zbog pandemije koronavirusa.

Posjeta prvenstveno ima za cilj da ohrabri iračke hrišćane koji su u teškom položaju suočeni s decenijama diskriminacije od muslimanske većine i nemilosrdno su napadani od militanata Islamske države počevši od 2014.

Prva posjeta pape Iraku, u istoriji, ipak, ima snažnu međureligijsku komponentu. Planirano je da Franjo otputuje u Nadžaf 6. marta kako bi se sastao s al-Sistanijem, jednim od vodećih svjetskih šiitskih čelnika, i da bude domaćin međureligijskog sastanka istoga dana u drevnom gradu Uru, rodnom mjestu poslanika Abrahama, saopćio je Sako.

Franjo je proveo godine u pokušajima da razvije poboljšanje odnosa s muslimanima. On je potpisao istorijski dokument o bratstvu među ljudima u 2019. s uglednim sunitskim čelnikom, šejhom Ahmedom el-Tayebom,velikim imamom  Al-Azhara, sjedišta sunitskog učenja islama u Kairu, prenosi AP.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo