Bosna i Hercegovina     | 28.01.2021. 14:39 |

SOIGFBIH podržao donošenje zakona nepokretnoj vojnoj imovini

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. siječnja (FENA) - Predsjedništvo Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH (SOIGFBIH) na sjednici u srijedu u Sarajevu podržalo je inicijativu zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Denisa Zvizdića kojom bi se zakonskim propisom riješilo pitanje neperspektivne nepokretne vojne imovine na način da institucije vlasti od države, entiteta i županija uzmu sve što im je potrebno i mogu staviti u funkciju, a ono što preostane da se upiše u vlasništvo općina.

Predsjedništvo je na sjednici upoznato s aktivnostima vezanim za izradu konačnog stava o Nacrtu Zakona o građevinskom zemljištu FBiH usvojenog od strane oba doma Parlamenta Federacije BiH, kao i o izrađenom Prednacrtu Zakona o sistemu zaštite i spašavanja i civilnoj zaštiti u FBiH u čijoj izradi je Savez učestvovao kroz učešće tri predstavnika u radnoj grupi.

U pogledu Zakona o građevinskom zemljištu, donesen je zaključak da se podržava predloženi Nacrt zakona uz zahtjev da se prvenstveno riješi status zemljišta koje je upisano na javna poduzeća, a koje ta javna preduzeća nisu pribavila iz vlastitih sredstava. Prihavaćen je prijedlog da te takva zemljišta upišu na jedinice lokalne samouprave na čijem se teritoriju nalaze.

Prednacrt Zakona o sistemu zaštite i spašavanja i civilnoj zaštiti u FBiH izradila je Radna grupa koju je formirala Federalna uprava civilne zaštite. Predsjedništvo je podržalo stav Komisije za ustavna i zakonodavna pitanja Saveza o prihvatanju ovog prednacrta uz dodatni zahtjev koji se odnosi na razmatranje mogućnosti da se naplata sredstava u iznosu od 0,5 posto od osnovice isplaćene neto plaće zaposlenika naplaćuje po principu prebivališta radnika, a ne po principu sjedišta poslodavca.

Članovi Predsjedništva raspravljali su i o rukovodstvu općinskih stožera civilne zaštite i istaknuli da funkciju zapovjednika općinskog stožera civilne zaštite treba vršiti stručna osoba, a ne nužno načelnik općine.

Također su upoznati o predstojećim sastancima na razini županija na kojima će općine/gradovi predlagati kandidate u organe i tijela Saveza u cilju pripreme Izborne skupštine Saveza,

Na sjednici su imenovani i predstavnici Saveza u Kongres regionalnih i lokalnih vlasti Vijeća Europe, priopćeno je iz SOIGFBIH.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo