Bosna i Hercegovina     | 28.01.2021. 15:02 |

KCUS - Prezentirane privremene preporuke za upotrebu Pfizer-BioNTech vakcine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. januara (FENA) - Privremene preporuke za upotrebu Pfizer - BioNTech Covid -19 vakcine, za upotrebu u vanrednim stanjima, a na osnovu preporuka koje je dala Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization) prezentirane su na današnjem sastanaku koordinatora Kriznog štaba i članova timova za vakcinaciju KCUS-a s predstavnicima JU Zavoda za javno zdravstvo KS.

Specijalista epidemiologije iz Zavoda za javno zdravstvo Anisa Bajramović upoznala je prisutne sa najvažnijim karakteristikama ove vakcine, saopćeno je iz KCUS-a.

Prema riječima generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović,već su pripremljeni spiskovi timova i osoblja za vakcinisanje, kao i spiskovi osoblja koje će biti vakcinisano.

- Neće biti potrebno skladištenje na -80 stepeni. Vakcine će se transportovati iz Mostara, tako da ćemo imati već odmrznute uzorke. Odmrzavanje traje tri sata na sobnoj temperaturi. U ta tri sata uračunavamo prijevoz do KCUS i pripremu osoblja i inventara. Odmrznuta vakcina se može koristiti  pet dana. Za toliko vremena utrošit ćemo sve vakcine koje dobijemo. Kao što sam ranije rekla, uposlenici KCUS-a medicinske struke spremni su raditi koliko god bude potrebno da se proces vakcinacije provede brzo i sigurno - kazala je generalna direktorica KCUS-a, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana