Bosna i Hercegovina     | 28.01.2021. 15:39 |

CIK će podnijeti prijavu Tužilaštvu BiH protiv Dodika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. januara (FENA) - Nakon saznanja da Tužilaštvo BiH, nakon najmanje dva obraćanja javnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika na pres-konferencijama u kojima verbalno napada članicu Centralne izborne komisije BiH Vanju Bjelica-Prutinu i CIK, nije pokrenulo postupak po službenoj dužnost, Centralna izborna komisija BiH je poduzela konkretne korake.

S tim u vezi, danas je sačinjena prijava protiv predsjedavajućeg Dodika zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koja će biti dostavljena Tužilaštvu BiH.

Centralna izborna komisija BiH je zahvalila svim međunarodnim zvaničnicima u BiH i pojedincima iz BiH koji su dali podršku CIK-u i Bjelica-Prutini, a posebno šefici Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, ambasadorici Kraljevine Švedske u BiH Johanni Stromquist, ambasadoru Velike Britanije u BiH Matthew Fieldu, te zamjenici Šefa Delegacije EU u BiH Ekaterini Dorodnovoj i Ambasadi SAD-a u BiH.

- Bez obzira na sve pritiske kojima je izložena, Centralna izborna komisija BiH će kao nezavisan državni organ nastaviti raditi poslove iz svoje nadležnosti u skladu sa zakonom - saopćeno je iz te institucije.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'