Bosna i Hercegovina     | 28.01.2021. 17:19 |

VMBiH omogućilo da UNICEF pomogne u procedurama nabavke vakcina za BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. januara (FENA) - Na današnjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine utvrđen je Prijedlog Ministarstva civilnih poslova za zaključenje Memoranduma o razumijevanju za pružanje usluga nabavke između Dječijeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Cilj Memoranduma je pružanje podrške Bosni i Hercegovini u realizaciji Ugovora o nabavci vakcina „Commitment agreement-comitted purchase arrangement“ između Vijeća ministara i Globalne alijanse za vakcine (GAVI).

Zaključivajem tog memoranduma omogućava se da UNICEF, kao ovlašteni koordinator Instrumenta za globalni pristup vakcini protiv bolesti Covid-19 (Covax), pomogne u procedurama nabavke vakcina za BiH u okviru Covax mehanizma.

Podsjećaju da je krajem prošle godine Vijeće ministara BiH odobrilo višegodišnji projekt finansiranja troškova iz ugovornih aranžmana za nabavku zdravstvenih protivmjera protiv Covida-19 i korištenju sredstava iz budžeta Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2020. od dva miliona KM.

Sredstva su namijenjena izmirenju troškova nastalih u procesu nabavke vakcine u BiH, uključujući, između ostalog, isporuku, uvoz i raspodjelu vakcina protiv Covida-19, troškove transporta, skladištenja, te osiguranja kvaliteta.

Prijedlog memoranduma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika je predložena ministrica civilnih poslova. 

BiH RAVNOPRAVNO UČESTVUJE NA MEĐUNARODNOM POŠTANSKOM TRŽIŠTU

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za prihvatanje akata Svjetskog poštanskog saveza usvojenih na 3. vanrednom kongresu, održanom krajem septembra 2019. u Ženevi.

Na taj način Bosna i Hercegovina nastavlja ispunjavati obaveze koje proizilaze iz članstva naše države u Svjetskoj poštanskoj uniji te će ravnopravno učestvovati na međunarodnom tržištu poštanskih usluga. To će obezbijediti ekonomsku održivost poštarskih operatera i obavljanje poštanskih usluga u skladu sa međunarodnim standardima i napretkom informaciono-komunikacionih tehnologija.

Ministarstvo komunikacija i transporta dostaviće Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru odobravanja, a za potpisnika Instrumenta o prihvatanju predložena je ministrica vanjskih poslova.

BiH I MAĐARSKA POTIČU SARADNJU MLADIH  

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju i saradnji u oblasti mladih između Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva za ljudske resurse Mađarske s ciljem daljnjeg jačanja bilateralnih odnosa.

Poticanje i razvijanje saradnje u oblasti mladih uključuje, između ostalog, razmjenu informacija, znanja i istraživačkih radova, međusobne posjete omladinskih delegacija i predstavnika omladinsko-istraživačkog rada, razmjenu pozivnica za međunarodne omladinske manifestacije koje se održavaju u dvije zemlje, te organizovanje zajedničkih radnih grupa sastavljenih od mladih iz BiH i Mađarske.

Prijedlog za zaključivanje Memoraduma biće dostvaljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložena ministrica civilnih poslova.

RATIFIKACIJA SPORAZUMA O READMISIJI IZMEĐU SMBiH I VLADE PAKISTANA

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, utvrdilo je pet prijedloga odluka o ratifikaciji sporazuma i ugovora, među kojima je i Prijedlog odluke o ratifkaciji Sporazuma o readmisiji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Islamske Republike Pakistan i Protokol između Ministarstva bezbjednosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Islamske Republike Pakistan o implementaciji Sporazuma o readmisiji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Islamske Republike Pakistan.

Još četiri prijedloga odluka odnose se na daljni postupak ratifikacije Ugovora o zajmu (Kreditna linija broj 2 Agenciji za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj; Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske o međunarodnom drumskom prevozu; Ugovora o zajmu (GRCF2 V2 – Projekat javni prevoz Sarajevo dio 3) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj; kao i Ugovora o grantu (Projekat vodosnabdijevanja Gradačac) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicioni grant iz programa Evropski zajednički fond za zapadni Balkan.

Pojedinačni prijedlozi odluka biće dostavljeni Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru ratifikacije. 

ZA RAZVOJ SEKTORA TRANSPORTA I KOMUNIKACIJA 52,5 MILIONA KM

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta, donijelo je Odluku o načinu raspodjele sredstava od dozvola za korištenje radiofrekventnog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema.

Riječ je o 52,5 miliona KM koji će biti usmjereni za razvoj sektora transporta (70 posto) i komunikacija (30 posto) u Bosni i Hercegovini.

Donošenjem te odluke stvaraju se uslovi za pripremu posebne odluke kojom će biti definisani pojedinačni projekti finansirani iz ovih sredstava, a koju će donijeti Vijeće ministara BiH na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta.

IZVJEŠTAJ O RASPODJELI SREDSTAVA UPLAĆENIH OD AZERBEJDŽANA I KOMPANIJE BAJER 

Vijeće ministara BiH usvojio je Izvještaj Ministarstva sigurnosti BiH o realizaciji Odluke o raspodjeli finansijskih sredstava međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje, uplaćenih na namjenski podračun Jedinstvenog računa trezora Bosne i Hercegovine.

Pozivu za traženje međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje, upućenom na osnovu odluke Vijeća ministara BiH od 1. aprila 2020., odazvali su se Vlada Republike Azerbejdžan i Kompanija Bajer Farmaceutska družba d.o.o. Ljubljana, koji su na namjenski podračun Jedinstvenog računa Trezora BiH uplatili ukupno 1.073.575,17 KM.

Od toga je, u skladu sa Odlukom o principima raspodjele međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje, Federaciji BiH dodijeljeno 660.248,73 KM, Republici Srpskoj 402.590.69 KM, a Brčko Distriktu BiH 10.735,75 KM.

IZVJEŠTAJ O RASPODJELI POMOĆI MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE ZA POMOĆ, ZAŠTITU I RAZVOJ

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva sigurnosti BiH o realizaciji Odluke o raspodjeli finansijskih sredstava međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje, uplaćenih na namjenski podračun Jedinstvenog računa trezora Bosne i Hercegovine.

Na poziv Bosne i Hercegovine za traženje međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje odazvala se Međunarodna organizacija za pomoć, zaštitu i razvoj (International Organization for Relief and Welfare), koju je osnovala Svjetska islamska liga, a koja je na namjenski podračun Jedinstvenog računa trezora BiH uplatila 535,852,96 KM.

U skladu sa Odlukom o principima raspodjele međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje, Federaciji BiH je dodijeljeno 329.549,57 KM, Republici Srpskoj 200.944.86 KM, a Brčko Distriktu BiH 5.358,53 KM.

USVOJENA TRI IZVJEŠTAJ O RASPODJELI MEĐUNARODNE POMOĆI U OPREMI 

Vijeće ministara BiH usvojilo je tri izvještaja Ministarstva sigurnosti o realizaciji Odluke o raspodjeli međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje u opremi i drugim sredstvima.

U izvještajima su date detaljne informacije o pomoći za Bosnu i Hercegovinu u opremi, medicinskim i drugim sredstvima za borbu protiv Covida-19, a koje su donirali Republika Hrvatska, Republika Poljska, Država Katar, Republika Bugarska, Republika Slovenija, Malezija, Republika Turska, Republika Austrija i Republika Azerbejdžan, kao i nevladine organizacije i pojedinci iz NR Kine, te Dječiji hor kineskog grada Vuxi iz Narodne Republike Kine.

Također, izvještaji sadrže i podatke o raspodjeli pomoći Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko Distriktu BiH u skladu sa Odlukom o principima raspodjele međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje.

UTVRĐENA OSNOVICA ZA PLATE U DKP MREŽI BiH

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, donijelo je Odluku o utvrđivanju visine osnovice za obračun plata u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine u 2020. 

Prijedlog osnovica za obračun plata u DKP-ima BiH izrađen je na bazi posljednjih objavljenih prosječnih indeksa Ujedinjenih nacija o troškovima života, iz juna 2020. 

Kao polazna je uzeta osnovica za New York u iznosu 1.650 KM, što će utjecati na smanjivanje osnovica za obračun plata u 41 DKP-u, te neznatnog povećanja u 14 DKP-ova, dok će u jednom DKP-u osnovica ostati nepromijenjena u odnosu na 2019. 

Ova odluka će biti realizovana u okviru sredstava odobrenog budžeta Ministarstva vanjskih poslova BiH.

BAZA SUDSKIH ODLUKA ODJELA SEKRETARIJATA VSTV BiH OTVORENA ZA JAVNOST

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o stavljanju van snage Odluke o visini naknade za pristup bazi sudskih odluka Centra za sudsku dokumentaciju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine.

Donošenjem ove odluke podržan je prijedlog VSTV BiH da se baza sudskih odluka Odjeljenja za sudsku dokumentaciju i edukaciju Sekretarijata VSTV BiH otvori za javnost bez naknade.

POBOLJŠANJE KVALITETA I RELEVANTNOSTI STRUČNOG OBRAZOVANJA I OBUKE U BiH 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o usvajanju dokumenta "Poboljšanje kvaliteta i relevantnosti stručnog obrazovanja i obuke u Bosni i Hercegovini“ - na osnovu zaključaka iz Rige (2021 - 2030), koji predstavlja okvir desetogodišnjeg djelovanja za sve nadležne institucije u BiH.

Prema tom dokumentu, nadležne vlasti u Bosni i Hercegovini bi trebale do 2030. postići punu realizaciju zaključaka iz Rige, što će doprinijeti integraciji stručnog obrazovanja i obuke u tzv. evropski prostor stručnog obrazovanja i obuke i ubrzati evropski put BiH.

Nadležne vlasti u BiH će provesti pet ciljeva usklađenih sa zaključcima iz Rige, koji se odnose na obezbjeđenje kvaliteta u skladu sa Evropskim okvirom za obezbjeđenje kvaliteta u stručnom obrazovanju i obuci (EKAVET), provođenje dostupnosti stručnog obrazovanja i obuke i kvalifikacija za sve, nastavak integrisanja ključnih kompetencija u inicijalnom i kontinuiranom stručnom obrazovanju i obuci, te profesionalni razvoj nastavnika, trenera i mentora.

OBRAZOVANJE ODRASLIH NASTAVLJENO I TOKOM EPIDEMIJE COVIDA-19 U BiH

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, usvojilo je Informaciju o provođenju Strateške platforme razvoja obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja u Bosni i Hercegovini za period 2014 - 2020.

Informacija sadrži pregled aktivnosti koje su Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH i nadležne obrazovne vlasti u BiH (Republika Srpska, deset kantona u Federaciji BiH i Brčko Distrikt BiH) preduzele na realizaciji aktivnosti za ostvarivanje strateških ciljeva razvoja obrazovanja odraslih u periodu od oktobra 2019. do oktobra 2020. 

Prepoznata su ostvarena postignuća nadležnih obrazovnih vlasti u pogledu donošenja zakona na svim nivoima vlasti u području obrazovanja odraslih i podržane aktivnosti Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH u programima iz oblasti obrazovanja odraslih, i to Evropske agende za obrazovanje odraslih (EAAL) i  Elektronske platforme za obrazovanje odraslih u Evropi (EPALE).

Obrazovanje odraslih je nastavljeno u BiH i tokom pandemije, odnosno epidemije Kovida-19 i u 2020. godini, ali se prešlo na onlajn učenje čime je osiguran kontinuitet obrazovog procesa. Pri tome, ulaganje u digitalizaciju, jačanje ljudskih i tehničkih kapaciteta i razvoj novih, kvalitetnih i fleksibilnih programa obrazovanja odraslih ostaju imperativi za budućnost.

Ministarstvo civilnih poslova će Informaciju proslijediti svim nadležnim obrazovnim institucijama u BiH sa kojima će pripremiti sveobuhvatnu evaluaciju Strateške platforme razvoja obrazovanja odraslih u kontektu cjeloživotnog učenja u BiH za period 2014 - 2020 i o tome informisati Vijeće ministara BiH. 

BiH TREBA ZAŠTITNE MEHANIZME U INVESTICIONIM SPORAZUMIMA 

Vijeće ministara BiH usvojio je Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o provođenju zaključaka analize efekata Sporazuma o unapređenju i zaštiti investicija koje je zaključila Bosna i Hercegovina, sa prijedlozima daljnih aktivnosti.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa preduzelo je niz aktivnosti, uključujući i privremenu obustavu zaključivanja novih sporazuma u toj oblasti, kako bi prava države kao regulatora bila izjednačena sa pravima investitora te se pojasnile ili otklonile odredbe koje mogu poslužiti za neopravdane tužbe protiv BiH.

Završena je detaljna analiza sadržaja već zaključenih sporazuma, s ciljem predlaganja  novih i modernijih rješenja koja će omogućiti državi da reformiše svoje međunarodne investicione sporazume i obezbijedi pravo na regulaciju u javnom interesu, uz održavanje efikasnog nivoa zaštite investicija. Stoga su predstavnici BiH uključeni u aktivnosti na regionalnom i multilateralnom nivou u rješavanju ključnih pitanja  mehanizama rješavanja sporova između investitora i država domaćina investicije.

Preduzete su aktivnosti koje omogućavaju ranu detekciju i prevenciju međunarodnih tužbi protiv Bosne i Hercegovine, te aktivnosti na sistemskom uređenju komunikacije i koordinacije nadležnih institucija u slučajevima mirnog rješavanja nesuglasica ili postupanja po tužbama investitora. Ministarstvo radi i na drugim aktivnostima koje uključuju i definisanje zaštitnih mehanizama u svim investicionim sporazumima i ugovorima subjekata iz BiH, a koji definišu ugovorenu arbitražu.

AKCIONI PLAN ZA PODIZANJE KAPACITETA MEHANIZMA CZ U BiH

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojilo je Akcioni plan za implementaciju zaključaka Taieks misije stručne procjene sistema civilne zaštite u Bosni i Hercegovini 2020 - 2025. 

Akcioni plan sadrži kratkoročne, srednjoročne i dugoročne ciljeve, sa identifikovanim aktivnostima, nosiocima aktivnosti, partnerima u implementaciji, indikatorima napretka i rokovima.

Ciljevi su podizanje kapaciteta sistema civilne zaštite i omogućavanje BiH da postane punopravna članica Mehanizma Unije za civilnu zaštitu.

Putem tog mehanizma vrši se koordinacija odgovora na katastrofe uzrokovane prirodnim i ljudskim djelovanjem na nivou Evropske unije.

Ministarstvo sigurnosti BiH zaduženo je da Akcioni plan dostavi svim nadležnim institucijama u BiH i koordiniše aktivnosti, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu