Bosna i Hercegovina     | 29.01.2021. 10:08 |

Caritas BiH - Devet organizacija civilnog društva dobilo finansijsku podršku

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. januara (FENA) - Na javni poziv projekta "Societies 2" za dostavljanje projektnih prijedloga prijavila su se ukupno 63 pravna subjekta iz BiH sa svojim projektima iz oblasti pružanja socijalnih usluga u zajednici i socijalnog poduzetništva, saopćeno je iz Caritasa BiH. 

Povjerenstvo za procjenu projekta odobrilo je ukupno devet projekta s kojima s potpisani Ugovori.

Projekti će se realizirati širom Bosne i Hercegovine i obuhvaćaju osobe s različitom vrstom invaliditeta. Dobitnici Granta su Udruženje za zaštitu mentalnog zdravlja "Menssana" Sarajevo, Udruženje amputiraca Istočno Sarajevo – UDAIS, Regionalno udruženje distrofičara Doboj, Savez udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima RS, Udruženje amputiraca Trebinje, Udruženje roditelja hendikepirane djece i omladine "Leptir" Srebrenica, Klub specijalnih sportova Bakovići, Informativni centar za osobe sa invaliditetom "Lotos" Tuzla i  Udruženje oboljelih od cerebralne paralize i distrofije BPK Goražde.

Na ceremoniji potpisivanja ugovora ravnatelj Caritasa BiH mons. Tomo Knežević,  naglasio je kako ova potpora nevladinim udrugama koje skrbe za osobe s invaliditetom, predstavlja samo dio širih nastojanja i opredijeljenost Caritasa u BiH u osnaživanju i potpori osoba s invaliditetom, te kako će i u buduće osobe s invaliditetom, ali i udruge koje ih zastupaju, uvijek moći pronaći partnera i podržavatelja u Caritasu BiH.

- Zahvalni smo Europskoj uniji i Caritasu na njihovoj pomoći. Sredstva iz ovog Granta ćemo iskoristiti za pokretanje jednog ozbiljnog poduhvata na području Istočnog Sarajeva. Zajedno s nekoliko drugih organizacija želimo zasaditi američku borovnicu i time poboljšati profesionalnu rehabilitaciju i radnu integraciju osoba s invaliditetom i mladih - naglasio je predsjednik Udruženja amputiraca Istočno Sarajevo Srđan Jeremić. 

Sredstva za ove projekte osigurala je Europska unija u okviru Civil Society Facility and Media Program 2018-2019  te organizacije Caritasa iz jugoistočne Europe. Na regionalnoj razini financirano je ukupno 43 projekta, a popis svih odobrenih projekta mogu se naći na mrežnoj stranici http://projectsocieties.org/wp-content/uploads/2020/12/RESULTS-SOCIETIES.pdf

- Ovim projektima i konkretnim aktivnostima koje će se realizirati na terenu, želimo ojačati lokalne organizacije osoba s invaliditetom i osoba s poteškoćama mentalnog zdravlje te poduprijeti proces socijalne uključenosti i razvoje socijalnih usluga za osobe s invaliditetom“ - izjavio je koordinator projekta "Societies 2" Zlatko Malić iz Caritasa BiH. 

Alijansu projekta "Societies 2", kojeg financira Europska unija, čine pet nacionalnih organizacija Caritasa u jugoistočnoj Europi (Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo i Crna Gora) i sedam drugih partnerskih organizacija.

U Bosni i Hercegovini projekt provode Caritas Bosne i Hercegovine i Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama "Vedri osmijeh". Projekt želi pružiti potporu organizacijama civilnog društva u osnaživanju tehničkih vještina, uključivanju osoba s invaliditetom i EU standardima na zapadnom Balkanu. Projekt će biti usmjeren na jačanje sudjelovanja OCD-a u javnom dijalogu s vlastima i utjecaja na procese donošenja odluka, povećanjem njihove stručnosti i kapaciteta na poljima socijalne inkluzije za osobe s invaliditetom i na području deinstitucionalizacije, navodi se u saopćenju. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo