Bosna i Hercegovina     | 29.01.2021. 15:09 |

Tegeltija-Dendijas: Za BiH važna kontinuirana podrška Grčke u pristupanju EU

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. januara (FENA) - Predsjedavajući Vijeće ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova Republike Grčke Nikosom Dendijasom o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH i regionu s akcentom na posljedice izazvane pandemijom Covida -19.

Predsjedavajući Tegeltija je izrazio zadovoljstvo posjetom ministra Dendijasa, naglasivši da ona predstavlja snažan podsticaj za unapređenje saradnje i intenziviranje dijaloga dvije zemlje.

Tokom razgovora, Tegeltija je rekao da je za BiH važna kontinuirana podrška Grčke u okviru Evropske unije u svim narednim fazama pristupanja, te istakao da izuzetno cijeni napore Grčke da ukaže na značaj proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana.

Predsjedavajući Tegeltija je naglasio da Vijeće ministara BiH, uz poštovanje Ustava BiH, Dejtonskog sporazuma i nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH, ostaje posvećen evropskim integracijama, ocijenivši da je to pravi put za ekonomski i demokratski razvoj društva.

Govoreći o pandemiji izazvanoj virusom Covid-19, sagovornici su izrazili očekivanje da će proces snabdijevanja vakcinama putem Covax programa biti stabiliziran u što skorijem periodu, kako unutar EU tako i prema zemljama koje nisu članice EU, a ministar Dendijas je ovom prilikom istakao spremnost svoje zemlje za pomoć BiH po ovom pitanju.

Tokom sastanka, sagovornici su razmijenili mišljenja i iskustva o aktuelnim temama u vezi s problemom migrantske krize, a ukazali su i na potrebu produbljivanja ekonomske saradnje dvije zemlje u oblastima od obostranog interesa, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo