Ekonomija     | 29.01.2021. 20:03 |

Jednoglasno usvojen budžet Općine Tešanj u iznosu 19,95 miliona KM

FENA Vehid Begunić

ZENICA/TEŠANJ, 29. januara (FENA) - Općinsko vijeće Tešnja usvojilo je na današnjoj, 2. sjednici novog saziva budžet te općine za 2021. godinu, koji iznosi 19.950.000 KM - potvrdio je Feni načelnik Suad Huskić.

Napominje da su ovogodišnji budžet planirali u ambicioznom, odnosno do sada najvećem iznosu te da je usvojen jednoglasno.

-Zbog pandemije su nam umanjeni planirani prihodi po osnovu PDV-a za oko milion KM, ali u budžet je uvršten milion KM nepovratnih sredstava iz IPA fondova za nastavak projekta izgradnje kanalizacije, za što smo ove godine ukupno predvidjeli oko tri miliona KM - kaže Huskić.

Osigurana su, ističe, sredstva za podršku nastavka prošle godine započete izgradnje nove škole u naselju Medakovo, zatim i sportske dvorane u Jelahu te za demografske mjere. Potiče se i vantjelesna oplodnja te rođenje djece, a poticaj dobivaju porodice već od rođenja trećeg djeteta.

-Prošle je godine na području naše općine rođeno 543 djece, što je nešto manje nego 2019. godine, u kojoj je bilo rođeno 575 djece. Tokom godine pravo na ovaj poticaj za rođenje trećeg, četvrtog...djeteta ostvari do oko 120 porodica. Za podršku vantjelesneoplodnje i rađanja djece, planiramo izdvojiti oko 100.000 KM- najavljuje Huskić.

Za socijalnu zaštitu i pomoć ukupno će biti izdvojeno oko 1,4 miliona KM. U radu OV Tešnanj, koje broji 25 vijećnika, participira sedam političkih subjekata te dva nezavisna vijećnika.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu