Bosna i Hercegovina     | 30.01.2021. 10:39 |

Hadžibajrić: Stambeno-poslovni objekat u Dženetića čikmi gradi se po zakonu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. januara (FENA) - Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić odbacio je danas optužbe o nepravilnostima kada je u pitanju izgradnja stambeno-poslovnog objekta u ulici Dženetića čikma naglašavajući da se svi postupci provode transparentno i u skladu sa zakonima.

Kako je u saopćenju naveo svi akta koja su predložena Općinskom vijeću na usvajanje na posljednjoj sjednici pripremile su nadležne općinske službe i za njih je pribavljeno pozitivno mišljenje općinskog pravobranioca.

Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo u junu 2019. godine usvojilo zaključak o davanju saglasnosti za početak realizacije zajedničkog projekta izgradnje stambeno-poslovnog objekta u okviru UP Kvadrant XII između Općine i TD "Marketi" dd te ostalih zainteresiranih strana.

Zaključkom je predviđen rok od 60 dana da zainteresirane strane riješe međusobne sporove, a u slučaju neispunjavanja toga načelnik je ovlašten da dovrši započetu proceduru uime Općine s vlasnikom parcele.

- Teme o kojima je bilo polemike u prethodnom periodu su jevrejska i vakufska imovina, te izdavanje odobrenja za građenje - kaže Hadžibajrić i dodaje da je Općinskom vijeću na usvajanje predložena odluka o isplati naknade Malini Rašel i odluke o prihvatanju prijedloga ugovora o međusobnim odnosima Općine Stari Grad i Medžlisa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Također, kada je u pitanju izdato odobrenje za građenje, načelnik naglašava da je to urađeno u skladu sa odredbama Zakona o prostornom uređenju Kantona Sarajevo.

Pomoćnica načelnika za imovinsko-pravne, geodetske poslove, katastar i stambene poslove Adela Plakalo na prošloj sjednici Općinskog vijeća istakla je da nema mjesta sumnjama u zakonitost predloženih akata te naglasila ekonomski značaj i isplativost projekta.

Prema procjeni ovlaštenog sudskog vještaka građevinske struke tržišna vrijednost neizgrađenog građevinskog zemljišta u vlasništvu Općine Stari Grad iznosi 546.300 KM, dok vrijednost planiranih poslovnih prostora iznosi 1.240.056 KM.

- Tim projektom Općina Stari Grad ne prodaje, niti poklanja imovinu, nego ostaje njen vlasnik, te je uvećava sa oko pola miliona KM na 1,2 miliona KM, a u budućnosti će se ostvarivati i dodatna dobit kroz zakup poslovnih prostora - pojašnjava nadalje Hadžibajrić.

Ipak Prijedlog odluke o isplati naknade Malini Rašel, Prijedlog Odluke kojom se prihvata prijedlog ugovora o međusobnim odnosima između Općine Stari Grad Sarajevo i Medžlisa IZ u BiH, Prijedlog odluke o neposrednoj zamjeni suvlasničkih dijelova nekretnina između Općine i Amko komerca nisu podržani na sjednici Općinskog vijeća.

No, načelnik je najavio da će, kako kaže, radeći i dalje s ciljem unapređenja lokalne zajednice, povećanja vrijednosti imovine Općine i ostvarivanja boljih uvjeta života nastaviti sa aktivnostima na realizaciji tog projekta u skladu sa zakonskim propisima, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana