Svijet     | 31.01.2021. 10:53 |

Rusija - Policija privela više od 250 demonstranata

FENA Saopćenje

MOSKVA, 31. januara (FENA) - Ruska policija privela je više od 250 osoba na neodobrenim demonstracijama u Sibiru i na dalekom istoku zemlje u nedjelju kojima se poziva na oslobađanje kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, objavila je promatračka skupina OVD-Info, prenose agencije.

Pristaše zatvorenog opozicionog prvaka Navaljnog izašli su na ulice u Sibiru i na ruskom dalekom istoku u nedjelju drugi uzastopni vikend unatoč akcijama protiv njegovih saveznika i upozorenjima policije.

Policija je u Vladivostoku spriječila demonstrante da dođu do centra i natjerala ih na obalu uz smrznute vode Amurskog zaljeva. Kruži video snimka u kojoj prosvjednici skandiraju “Putin je lopov”. Držali su se za ruke i marširali ledom na temperaturi od oko -13 Celzijevih stupnjeva.


Demonstranti su se okupili i u sibirskom Tomsku koji je Navaljni posjetio prije nego što mu je pozlilo na domaćem letu u augustu. Ispred koncertne dvorane vikali su “oslobodite ga” i mahali ruskim zastavama.

OVD-Info objavio je da je policija uhapsila 261 osobu od kojih 96 u Vladivostoku. Deseci demonstranata pojavili su se na ulicama sibriskog grada Jakutska na temepraturi od minus 42 C.



Pristaše zatvorenog ruskog disidenta Alekseja Navalnog planiraju ponovno okupljanje diljem Rusije u nedjelju unatoč upozorenjima vlasti da ne sudjeluju u neodobrenoj akciji, prenosi Hina.

Demonstracije su planirane u više od 100 gradova, objavio je tim opozicionog prvaka.

Moskovska policija pojačava danas sigurnosne mjere u centru prijestonice, zbog najava preko društvenih mreža o održavanju nedozvoljenih demonstracija. Policija je u pojačanom sastavu razmještena po glavnim trgovima i ulicama, ispred ambasada, na najprometnijim raskrsnicama i ispred glavnih metro stanica, prenosi TAS.

Iz ruskog ministarstva unutrašnjih poslova je najavljeno da će policija u centru Moskve zatvoriti neke ulice za pješake, kao i sedam metro stanica, a iz policije i iz tužilaštva građanima je upućeno upozorenje da ne učestvuju na nedozvoljenim protestima u Moskvi ili drugim ruskim gradovima.


Prošle sedmice na ulice su izašle stotine hiljada ljudi kako bi pozvale na trenutno oslobađanje Navalnog i prosvjedovale protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Aktivisti za ljudska prava procjenjuju da je privedeno 4.000 ljudi, a mnogi su ozlijeđeni u neviđenim demonstracijama.

Kako bi onemogućile planirane proteste, vlasti su odlučile zatvoriti sedam stanica podzemne željeznice u prijestolnici Moskvi, a trgovine, kafići i restorani neće se smjeti otvoriti. Prije nekoliko dana meta su im bili suradnici Navalnog. Njegov brat Oleg, saradnica Ljubov Sobol i drugi pristaše osuđeni su na dvomjesečni kućni pritvor.

Navalni se vratio u Rusiju ranije ovog mjeseca nakon što se u Njemačkoj oporavljao od trovanja nervnim agensom novičokom. Priveden je čim je stigao u Moskvu.

Ruski sud u četvrtak je odbio žalbu njegovih odvjetnika i potvrdio Navalnom 30 dana istražnog zatvora, prenosi Al Jazeera.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije