Bosna i Hercegovina     | 01.02.2021. 09:14 |

OŠ "Aneks" - Usavršavanje nastavnika neophodno za reformu obrazovnog procesa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. februara (FENA) - U Osnovnoj školi "Aneks" proteklih dana dešavale su se aktivnosti s ciljem pripreme nastavnika za nadolazeću reformu obrazovanja i poboljšanja funkcionalnih znanja učenika.

JU OŠ "Aneks" je najmlađa osnovna škola u Kantonu Sarajevo koja od početka rada u fokus odgojno-obrazovnog procesa stavlja učenike. Škola je uložila ogromna sredstva u tehničku opremu i educiranje nastavnika čime je omogućeno da nastava i učenje za učenike budu lakši, efikasniji i savremeniji. Misija ove škole jeste da učenicima pruži kvalitetno učenje koje vodi ka funkcionalnom znanju bez kojeg se u 21. vijeku ne može zamisliti uspješna budućnost, saopćeno je iz OŠ "Aneks"

Posljednja PISA i TIMS testiranja ponovo su pokazali veoma loše rezultate o znanju učenika u BiH.

Ovi rezultati su potakli direktora OŠ "Aneks" Omera Begovića, da na sastanku Tima za razvoj škole predloži realizaciju projekta "Konkretne mjere za poboljšanje funkcionalnog znanja učenika", uz napomenu da se veoma brzo očekuje primjena novog kurikuluma u nastavi pa je cilj Projekta, osim poboljšati rezultate u znanju učenika, da nastavnici te promjene dočekaju spremni.

Na sjednicama Nastavničkog vijeća 27. i 28. januara predsjednici Aktiva prezentirali su rad svog Aktiva. Tim za razvoj je izabrao najuspješnije prezentacije: Aktiv IV razreda (razredna nastava) -  Fatima Čorbo i Adnan Turudija; Aktiv Bosanski/Hrvatski/Srpski jezik i književnost/Muzička kultura/Likovna kultura (predmetna nastava) - Selma Behlulović, Adna Imamović, Amra Kijamet Kamenjaš/Nerina Smaković/Dženana Džankić. 

Svi materijali koje su pripremili nastavnici dostupni su u digitalnom repozitoriju Škole, a u narednom periodu OŠ "Aneks" organizirat će online edukaciju za nastavnike drugih škola putem platforme Zoom s ciljem profesionalnog razvoja nastavnika i unaprijeđenja funkcionalnih znanja učenika. Ovaj Projekat svakako bi trebao biti poticaj drugim školama i nastavnicima da i sami krenu u realizaciju ovakvih i sličnih aktivnosti.

Nastavnici OŠ "Aneks" su za vrijeme raspusta za učenike prisustvovali i obukama za rad na interaktivnoj tabli, što će im sigurno olakšati rad i nastavu učiniti kvalitetnijom. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'