Svijet     | 01.02.2021. 11:33 |

Deset poginulih u napadu pobunjenika na hotel u Somaliji

FENA Internet

MOGADISHU, 1. februara (FENA) - Najmanje deset ljudi je poginulo nakon što su islamistički pobunjenici povezani s  al-Qaedom napali hotel u somalskoj prijestonici Mogadishuu, boreći se sa snagama sigurnosti do ranih jutarnjih sati u ponedjeljak, saopćio je policijski portparol.

Nakon samoubilačkog napada autobombom u nedjelju navečer uslijedila je pucnjava između militanata al Shabaaba i snaga sigurnosti u hotelu Afrik.

- Operacija je sada okončana. Deset ljudi, među kojima i četvorica napadača, poginulo je i više od deset civila je ranjeno – izjavio je portparol Sadik Alin novinarima s lica mjesta i putem Facebooka.         

- Napad na hotel u teško utvrđenom gradu dolazi u vrijeme dok se somalski političari sukobljavaju oko odgode izbora te nakon povlačenja oko 700 pripadnika američkog vojnog osoblja u prošlom mjesecu.         

Američki vojnici uglavnom su podržavali somalske specijalne snage, poznate kao Dahab, koje su se izvještile u složenim operacijama protiv meta al-Shabaaba.         

Oni također uživaju značajnu podršku Amerikanaca, uključujući zračnu podršku i medicinske evakuacije, i neki somalski političari strahuju da bi povlačenje Amerikanaca koje je naredio bivši predsjednik Donald Trump moglo oslabiti borbu protiv al Shababa.          

Pobuna je počela 2008. radi svrgavanja međunarodno priznate somalske centralne vlade i uspostave nove vlade koja bi se rukovodila strogim tumačenjem islamskog zakona.

Pobunjenici izvode redovno bombaške i napade vatrenim oružjem u Mogadishuu i u drugim dijelovima Somalije.

Također su najavili prekinuti nacionalne izbore, koji su trebali početi u decembru prošle godine ali su odgođeni nakon što je opozicija optužila predsjednika države da je popunio izbornu komisiju svojim saveznicima. Planirano je da novoizabrani poslanici  izaberu predsjednika 8. februara, ali su čak i izbori za poslanike odgođeni.

Vremena političkih previranja također tradicionalno pružaju priliku za jačanje pobunjenike jer bi čelnici službi sigurnosti mogli narediti koncentriranje na ostale političke suparnike umjesto na al Shabaab.

Premijer Mohamed Hussein Roble navodi u saopćenju da je bivši vojni general Mohamed Nur Galal među ubijenima u današnjem napadu.

- Osuđujem ovaj barbarski napad. General Mohamed Nur Galal  bit će upamćen po svojoj ulozi u odbrani zemlje  više od 50 godina – izjavio je Roble, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta