EU

BioNTech obećao isporuku 75 miliona dodatnih doza vakcina EU od sredine februara

Internet, Foto:Twitter

BERLIN, 1. februara (FENA) - Njemački proizvođač vakcina BioNTech obavezao se u ponedjeljak da će povećati isporuke do 75 miliona dodatnih doza u drugom kvartalu, uslijed ogromnog pritiska Njemačke i drugih zemalja da ubrza dostavljanje vakcina.

Najava kompanije sa sjedištem u Mainzu, koja se udružila s američkim farmaceutskim gigantom Pfizer radi isporuke vakcina, stigla je nekoliko sati uoči sastanka kancelarke Angele Merkel sa najvišim njemačkim zvaničnicima na kojem će se razgovarati o sporom provođenju vakcinacije.

- Nastavljamo raditi na povećanju isporuka od sedmice koja počinje 15. februara kako bismo osigurali isporuku pune količine doza vakcine u prvom kvartalu kako je navedeno u ugovoru - rekao je glavni finansijski direktor BioNTecha Sierk Poetting, prenosi dpa.

- Pored toga, mogli bismo isporučiti do 75 miliona dodatnih doza Evropskoj uniji u drugom kvartalu - dodao je.

Blok je prisiljen braniti svoju strategiju vakcinacije posljednjih sedmica, posebno nakon što su logistički problemi prisilili britansko-švedsku kompaniju AstraZeneca da prizna da nisu imali onaj broj doza za koji su rekli da imaju.

Razgovori kancelarke Merkel, koji se najavljuju kao "samit o vakcinama", uključivat će premijere 16 njemačkih država, kao i predstavnike proizvođača vakcina i Evropske komisije, koja u ime država članica EU kupuje vakcine od raznih kompanija.

Očekuje se da će video konferencija početi u 14 sati po lokalnom vremenu.

Uoči sastanka, gradonačelnik Berlina Michael Mueller pozvao je na nacionalni plan vakcinacije za Njemačku.

Trenutno su državne uprave odgovorne za planiranje i izvršavanje kampanje vakcinacije u svojim regijama.

Nekoliko regionalnih zvaničnika zatražilo jeprecizne podatke o količini i vremenu isporuke vakcina kako bi centri za vakcinaciju mogli bolje planirati.

Od početka vakcinacije u Njemačkoj 27. decembra, prema podacima ministarstva zdravstva dato je preko 2,3 miliona doza.

Oko 2,2 posto stanovništva primilo je početnu dozu, a druga je potrebna za potpunu zaštitu.

Kasno u nedjelju, ministar zdravstva Jens Spahn ukazao je na probleme s snabdijevanjem suočeni sa ogromnom globalnom potražnjom u pokušaju da upravlja očekivanjima njemačke javnosti.

(FENA) B.D.