Kultura     | 01.02.2021. 16:22 |

Deseta godišnjica Odjela za bolesti dojke KBZ-a svijetli trenutak zdravstva ZDK

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 1. februara (FENA) – Obilježavanje 10. godišnjice Odjela za bolesti dojke Kantonalne bolnice Zenica jedan je od svjetlijih trenutaka zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, kazao je na pres-konferenciji ministar zdravstva tog kantona Adnan Jupić.

Napominje kako je pomenuti odjel “zlatni standard” za liječenje raka dojke te da “pacijenticama i pacijentima pruža kvalitetnu, funkcionalnu, modernu, komfornu i, što je vrlo bitno, finansijski neopterećavajuću ulogu za pacijente”.

- Pacijenti na jednom mjestu mogu da ostvare i realiziraju sve svoje potrebe, a ne kao što su u proteklom morali ići od vrata do vrata. Evropski model organizacije, koji je prvi put zaživio u Federaciji, odnosno u Bosni i Hercegovini, upravo je zaživio u ZDK-u. Nakon toga zaživio je u Banjoj Luci, a ovih se dana sprema i Tuzla da uvede isti model tretiranja pacijenata - ističe Jupić.

Ministarstvo je, podvlači Jupić, u saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane te stranim, italijanskim partnerom Regijom Pijemonte pokrenulo projekt Skrining-mamografiju karcionoma dojke. Italijani će, napominje, uložiti 600.000 KM za nabavku dva digitalna mamografa, softver i edukaciu.

- To je prilično odmakao projekt, u sklopu kojeg smo tokom prošle godine ispunili svoje obaveze- nabavili smo jedan digitalni mamograf. U sljedećoj fazi naši partneri trebaju da počnu realizirati svoje obaveze, a to je nabavka najmanje jednog, a vjerovatno i dva mamografa, što će biti vrlo značajan doprinos. Sigurno ćemo proces ranog otkrivanja i detekcije karcinoma dojke na području ZDK-a značajno unaprijediti te i time dati svoj doprinos i potporu radu ovog odjela - kazao je Jupić.

Proteklih 10 godina, istakao je načelnik tog odjela Harun Drljević, obavili su više od 27.000 pregleda, oko 2.550 operacija dojke, od kojih je oko 67 procenata bilo zloćudnih tumora, a ostalo druge bolesti dojke.

Urađeno je i oko 18.000 drugih usluga, u koje nisu uključeni rad mamografskog i ultrazvučnog kabineta niti rad patologa, nego samo one usluge koje su vezane za njihovu zdravstvenu službu. Pacijentici su, napominje, ranije išli od hirurške, radiološke, onkološke…čekali nalaz patologa.

- Sada nema “praznog hoda”, jer sve se dešava na jednom mjestu. Ne ide se više od doktora do doktora, nego se zdravstveni profesionalnci, koji su vezani za ovu bolest, okupljaju oko pacijenta. Pacijent u vrlo kratkom periodu dobija dijagnozu i počinje se aktivan terapijski tretman. To je suština Brest Unita, da pacijent više ne luta sa uputnicama. Sa jednom uputnicom završava sve skupa - kazao je Drljević, koji ističe da pružaju usluge i pacijenticama iz drugih kantona- Srednjebosanskog, Unsko-sanskog te Kantona Sarajevo.

Napominje da pacijentice oboljele od raka dojke imaju prioritet na tom odjelu, na kojem nema listi čekanja. Nevladine organizacije koje se bave kanceloroškim radom, kao što je Udruženje žena  “Život”, napominje Drljević, “pupčanom su vrpcom” vezane za ovakve odjele, jer ljekarima pomažu u pružanju prve psihološke pomoći.

- To su pacijentice koje su prebolovale rak dojke i edukovane od strane verificiranih mentora, a s druge strane, uvijek su uz nas i obavljaju sve promotivne aktivnosti - ističe Drljević.

Zeničanka Suadeta Bobić, koja je članica Udruženja žena “Život”, zahvalna je zeničkim ljekarima koji liječe žene koje su oboljele od te zloćudne bolesti, ali i direktoru KBZ-a Rasimu Skomorcu koji je dozvolio njihovim volonterkama da na bolničkim odjelima posjećuju žene koje su operirane.

- Našim je pacijenticama bitan prvi, psihološki segment. Znači, kada saznaju za bolest, da im pristupi neko ko je već to prošao i svojim iskustvom može da ukaže na sve što ih čeka. Kao pacijentica, ali i zdravstveni radnik, nisam, u svakom pogledu, neko kome bi one, možda, povjerile nešto što znaju, jer uvijek imaju neku averziju od bijelog mantila - ističe Dijana Jerković, glavna sestra odjela te predsjednica Udruženja “Život”.

U populaciji bijelaca i crnaca, ističe Drljević, ga godišnjem se nivou, na 100.000 stanovnika rak dojke pojavljuje kod 36-38 osoba te da se ZDK-u na godišnjem nivou pojavi oko 130-140 karcinoma. Dio, napominje, tretira se u Općoj bolnici Tešanj, dok KBZ na godišnjem nivou radi sa 117 do 120 pacijenata.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana