Regija     | 01.02.2021. 19:59 |

Vučić u Parizu: Francuska podupire europski put Srbije

FENA Agencije

BEOGRAD/PARIZ, 1. veljače (FENA) - Srbija će imati potporu Francuske na svom europskom putu, izjavio je u ponedjeljak nakon sastanka s francuskim šefom države Emmanuelom Macronom u Parizu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, izrazivši nadu da će tijekom ove godine biti otvorena nova pregovaračka poglavlja s EU-om.

"...Vjerujem da ćemo u jednoj godini otvarati više poglavlja nego ranije", rekao je Vučić beogradskim medijima nakon sastanka, uvjeren kako "postoje neka inovativna rješenja".

Vučić je, na pitanje znači li aktualna neaktivnost Unije u procesu proširenja da je Srbija prepuštena sama sebi, rekao kako prvenstveno treba vjerovati u sebe, a ne unaprijed očekivati nečiju pomoć.

"Sve ovisi o nama. Ne trebamo učiti narod da nam je najvažnija nečija pomoć, već naša snaga, snaga našeg gospodarstva i politike da idemo europskim putem i radimo na pronalaženju kompromisnih rješenja."

Dio današnje političke agende susreta Macron-Vučić bio je i nastavak dijaloga Beograda i Prištine, za što je po ocjeni srbijanskog predsjenika "potrebno dvoje", a on sada ne vidi volju druge strane.

Ključno pitanje je hoće li netko u Prištini razumjeti da oni nisu bogom dani da očekuju ono što je u njihovoj fontani želja, već da moraju razgovarati kako bi se "postigao kompromis", rekao je Vučić.

On "vjeruje u značajnu ulogu Macrona" u pogledu geopolitičkih odnosa nakon izbora nove američke administracije.

U kontekstu gospodarskih odnosa dviju država tema razgovora bila je gradnja metroa u Beogradu u kojoj će, kao jedan od izvođača radova, biti francuska tvrtka Alstom.

Vučić do kraja ove godine očekuje početak gradnje prve linije metroa koja bi povezivala pet beogradskih općina.

Uoči današnjeg sastanka predsjednik Macron rekao je Vučiću da Srbija u Francuskoj ima "iskrenog prijatelja", te da je zadovoljan jer je srbijanski predsjednik u procesu eurointegracija prihvatio novu metodologiju klastera.

Makron je pohvalio napore Srbije i način na koji je pristupila imunizaciji stanovništva, te najavio da će do kraja godine posjetiti Srbiju, izvjestili su iz Pariza beogradski mediji.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo