Svijet     | 02.02.2021. 08:41 |

Navalni danas na suđenje, očekuje ga višegodišnja zatvorska kazna

FENA Internet

MOSKVA, 2. februara (FENA) - Ruski opozicioni čelnik Aleksej Navalni izlazi danas na sudsko ročištem koje bi moglo završiti višegodišnjom kaznom zatvora.

44-godišnji Navalny, istražitelj antikorupcije, koji je najistaknutiji kritičar predsjednika Vladimira Putina, uhapšen je 17. januara po povratku iz Njemačke, gdje je proveo pet mjeseci oporavljajući se od trovanja nervnim agensima za koje krivi Kremlj. Ruske vlasti odbacile su optužbu.

Ruska kaznena služba tvrdila je da je Navalny prekršio uslovnu kaznu za pranje novca iz 2014. koju je odbacio kao politički motiviranu. Od Okružnog suda u Simonovskom u Moskvi zatraženo je da njegovu uslovnu kaznu od pola godine pretvori u onu koju mora odslužiti u zatvoru.

Navalny i njegovi  advokati tvrdili su da se, dok se oporavljao u Njemačkoj od trovanja, nije mogao lično prijaviti kod ruskih vlasti kako zahtijevaju uslovi njegove  kazne. Navalny je također insistirao na tome da su tokom hapšenja grubo kršena njegova prava na postupak, te je opisao njegovo zatvaranje kao travestiju pravde.

Njegovo hapšenje pokrenulo je masovne proteste širom Rusije tokom protekla dva vikenda, u kojima su deseci hiljada ljudi izašli na ulice tražeći njegovo puštanje. Mnogi demonstranti također su skandirali parole protiv Putina. Policija je svaki put privela hiljade sudionika.

Navalnyev tim pozvao je u utorak na još jedne demonstracije ispred zgrade suda u Moskvi. Policija se uoči ročišta koje je trebalo početi u 8 sati po srednjoevropskom vremenu rasporedila jake snage ​​u blizini zgrade suda i zagradila obližnje ulice.

Državni tužitelji rekli su u ponedjeljak da će tražiti od suda da prihvati zahtjev zatvorske vlasti.

Navalny već izdržava kaznu od 30 dana pritvora u vezi s istim slučajem, prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'