Bosna i Hercegovina     | 02.02.2021. 08:58 |

Aktivisti ponovno pred Uborkom: Nećemo odustati od naše borbe

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 2. veljače (FENA) - Građani i aktivisti inicijative "Jer nas se tiče" jutros u 6 sati okupili su se ispred deponija Uborak kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog tužbe koju su protiv njih podnijeli Grad Mostar, JP "Komos" Mostar, JP "Parkovi" Mostar i JP "Deponija" Mostar.

- Okupili smo se ovdje da izrazimo svoje nezadovoljstvo ovom tužbom koja je van svake pameti u današnje demokratsko vrijeme. Isto tako okupili smo se da novoizabranim vijećnicima pošaljemo poruku da što prije krenu u akciju rješavanja ovog ekološkog problema - kazao je novinarima predsjednik Građanske inicijative "Jer nas se tiče" Omer Hujdur.

Mještani okolnih naselja i aktivisti godinama traže sanaciju i zatvaranje odlagališta komunalnog otpada na Uborku za koje tvrde da je odavno premašilo predviđeni kapacitet.

U protekle dvije godine aktivisti su u više navrata blokirali odlagalište Uborak, a ovih dana na adresu Građanske inicijative "Jer nas se tiče" stigla je tužba Grada Mostara i mostarskih komunalnih poduzeća u kojoj se traži nadoknada štete od 639.000 maraka zbog, kako se navodi u tužbi, šteta nastale uslijed ometanja JP Deponija Mostar pri zbrinjavanju, dovođenju i odlaganju smeća s ulica grada Mostara i okolnih mjesta.

Potpredsjednik Građanske inicijative "Jer nas se tiče" Nijaz Hodžić istaknuo je kako građani neće odustati od borbe za zatvaranje odlagališta bez obzira na sve pritiske s kojima se suočavaju.

- Nadam se da će nova vlast u Mostaru pokrenuti ozbiljan postupak da se ovo zatvori, sanira i da ode negdje gdje nikome neće smetat - poručio je Hodžić.

Na jutrošnjem prosvjedu policija je legitimirala okupljene građane, a po Hujdurovim riječima radi se o pokušaju njihovog obeshrabrivanja.

- Mi smo od prvog dana izloženi stalnim pritiscima, i od policije, i od svih nivoa vlasti, ne bi li nas otjerali odavde, ne bi li odustali od onoga za što se borimo, a to je zatvaranje deponija – dodao je Hujdur.

Aktivisti su još jednom pozvali novoizabrane mostarske vijećnike da što prije počnu ispunjavati svoja predizborna obećanja i da krenu s rješavanjem problema odlagališta na Uborku.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom