Bosna i Hercegovina     | 02.02.2021. 15:10 |

Cikotić s ambasadorima Češke i Japana u BiH o saradnji u oblasti sigurnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. februara (FENA) - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić održao je danas odvojene sastanke u Sarajevu sa ambasadoricom Republike Češke u Bosni i Hercegovini Ivanom Hlavsovom i ambasadorom Japana u BiH Makoto Itom.

Cikotić i Hlavsova su ocijenili dosadašnju saradnju institucija dvije države veoma dobrom, posebno u oblasti jačanja migracione i azilantske politike u BiH, deminiranja, borbi protiv kriminala, ilegalne trgovine opojnim drogama i organiziranog kriminala. Izražena je obostrana spremnost za nastavak saradnje, razmjene informacija te podrške u jačanja kapaciteta, posebno kada je u pitanju efikasniji odgovor na migrantsku krizu.

Tokom susreta sa ambasadorom Japana Makoto Itom razgovarano je o realiziranim zajedničkim projektima, te nastavku saradnje u oblasti sigurnosti.

Posebno je istaknuta velika podrška ambasade Japana kadrovskom jačanju i opremanju službi zaštite i spašavanja, te naglašeno da u ovoj oblasti postoji potreba za dodatno unapređenje odnosa. Vlada Japana je najavila i pomoć u iznosu od osam miliona KM za upravljanje migracijama, prvenstveno za nabavku opreme za nadležne policijske agencije, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu