Sport     | 02.02.2021. 14:52 |

Mori: OI u Tokiju će se održati bez obzira na situaciju sa pandemijom

FENA Internet

TOKIO, 2. februara (FENA) - Ljetne olimpijske igre, koje su prošle godine odgođene zbog pandemije, održat će se od 23. jula do 8. augusta ove godine bez obzira na situaciju s novim koronavirusom, izjavio je danas predsjednik Organizacionog odbora Yoshiro Mori.

Kako je izvijestila francuska agencija AFP, Mori je odlučno odbacio svaku sumnju o održavanju igara. 

- Mogu sa sigurnošću reći da ćemo organizirati Olimpijske igre, bez obzira kako se razvijala pandemija - rekao je Mori na današenjem sastanku organizatora Igara s japanskom vladom.

- Moramo ići dalje od rasprave o tome da li će se održati ili ne. Pitanje je samo kako ćemo ih organizirati - dodao je Mori na sastanku s vladom, koja poput organizatora insistira na tome da se igre mogu sigurno održati uprkos rastućim infekcijama covida-19 širom svijeta, uključujući Japan.

Istovremeno, japanski premijer Yoshihide Suga za mjesec dana produžio je vanredno stanje zbog koronavirusa u Tokiju i nekoliko drugih dijelova, do 7. marta.  

Pooštrena granična ograničenja nametnuta rastućim infekcijama već su dovela do odgađanja nekih sportskih takmičenja u Japanu, uključujući prvo ovogodišnje olimpijsko testiranje, kvalifikacije za sinhronizirano plivanje zakazane za mart.

Olimpijska baklja treba da započne putovanje Japanom 25. marta.

U srijedu se očekuje da će organizatori predstaviti detalje opsežnih protumjera protiv koronavirusa koje su osmislili za Igre u Tokiju 2020, a koje su odgođene u martu prošle godine dok se virus širio svijetom.

Javno mnijenje i dalje oklijeva da podrži OI, jer je 80 posto Japanaca u anketi iz januara zatražilo daljnje odgađanje ili čak otkazivanje Igara. 

Organizatori su više puta naglasili da ni jedna od ovih opcija nije na stolu, a imaju i snažnu podršku Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i sportista širom svijeta.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu