Bosna i Hercegovina     | 02.02.2021. 16:16 |

Tuzlanska policija dobila smjernice za postupanje kod porodičnog nasilja (VIDEO)

FENA Hazim Aljović

TUZLA, 2. februara (FENA) - Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona uručeno je 1.600 primjeraka Smjernica za postupanje policijskih službenika u slučajevima porodičnog nasilja.

Smjernice su pripremili Uprava policije MUPTK-a i Udruženje ''Vive žene'', u okviru Kampanja ''Čuješ, vidiš, znaš - reaguj''.

Smjernice su pripremljene na osnovu Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, koji, za osobe koje vrše nasilje, predviđa šest zaštitnih mjera: udaljenje iz stana ili kuće i zabranu vraćanja u taj prostor, zabranu približavanja žrtvi nasilja, zabranu uznemiravanja i uhođenja osobe izložene nasilju, obavezan psihosocijalni tretman, obavezno liječenje od ovisnosti i privremeno lišenje slobode i zadržavanje.

- Nama je cilj da se zaštitne mjere koje su predviđene Zakonom izriču, odnosno predlažu što više, ustvari u stopostotnom iznosu. Da policija u skladu sa Zakonom i Smjernicama koje smo napravili zajedno sa Upravom policije koristi te mogućnosti, da bi se na neki način utjecalo na prevenciju nasilja u porodici. Jer, zaštitne mjere u suštini nisu samo restriktivne, nisu samo represivne, one na neki način djeluju na počinitelje nasilja i preventivno - kazala je predsjednica Udruženja građana ''Vive žene'' Tuzla Jasna Zečević.

Glasnogovornica MUP-a TK-a Amra Kapidžić je navela da kampanja stavlja u fokus policijskog službenika.

- Policijski službenici su ti koji prvi izlaze na mjesto događaja i želimo ukazati na značaj postupanja policijskog službenika prilikom prijave krivičnog djela nasilja u porodici. Znači, kada je uvedeno u krivično zakonodavstvo krivično djelo nasilja u porodici jasno je rečeno da to više nije privatni nego društveni problem i mi kao društvo svakako da smo dužni da reagujemo i svako u okviru svoje nadležnosti da da maksimum u cilju, prije svega zaštite žrtve nasilja u porodici odnosno procesuiranja počinilaca - kazala je Kapidžić.

Danas je najavljen i dio kampanje nazvan ''Od vrata do vrata'' u okviru kojeg će studenti Univerziteta u Tuzli zajedno s policijskim službenicima posjećivati građane, razgovarati s njima o nasilju u porodici, zaštitnim mjerama koje predviđa Zakon, ali ih i podsjetiti na njihovu zakonsku obavezu da prijave sva saznanja o mogućem nasilju u porodici.

- Radit ćemo i ankete, da bismo mogli pratiti da li su ljudi informisani, da li znaju naši građani svoje obaveze i zakonsku regulativu, tako da ćemo imati mogućnost da na kraju projekta, za nekih tri ili četiri mjeseca i te ankete ponovimo i da vidimo da li se i kod građana nešto promijenilo - rekla je Zečević.

Kampanju ''Čuješ, vidiš, znaš - reaguj'' u okviru Projekta ''Prevencija i sprečavanje nasilja na području Tuzlanskog kantona'' realizuju Udruženje Vive Žene i Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona kao dio regionalnog projekta ''Sprovođenje normi, mjenjanje stavova'' koji finansira Evropska unija, a provodi organizacija UN Women.

Pogledajte https://fena.ba/video/5369/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1TzYWi0dlhq2MuEauvmKvuvROFcomPj7W?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'