Kultura     | 03.02.2021. 09:55 |

Projekat očuvanja jezika manjina i preveniranja govora mržnje

FENA Saopćenje

TUZLA, 3. februara (FENA) - Udruženje građana italijanskog porijekla „Rino Zandonai“ iz Tuzle, u partnerstvu s udruženjem Poljaka „Boleslaviec“ iz Prnjavora, počelo je u decembru 2020. godine realizaciju međuentitetskog projekta „Slušaj manjinske jezike“.

Projekat se provodi u okviru zajedničkog projekta Evropske unije i Vijeća Evrope „Promocija različitosti i jednakosti u Bosni i Hercegovini“, a realizaciju podržavaju Centar za kulturu Tuzla, Dom kulture Prnjavor, Grad Tuzla, Opština Prnjavor i četiri udruženja nacionalnih manjina iz Tuzle i Prnjavora, saopćili su realizatori projekta.

Primarni cilj ovog jedanaestomjesečnog projekta je zaštita i očuvanje jezika kojima govore pripadnici nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini, kao i prevencija govora mržnje.

Namjera je realizovati 18 radio emisija koje promovišu zaštitu jezika nacionalnih manjina i prevenciju govora mržnje. Serijal radio emisija pod nazivom „Slušaj manjinske jezike“ biće emitovan putem lokalnih radio stanica i reemitovan na drugim zainteresovanim medijima, a emisije će biti dostupne i na YouTube kanalu „Slušaj manjinske jezike“. Pojedine emisije biće emitovane na poljskom, albanskom, češkom, ukrajinskom, njemačkom i drugim jezicima kojim govore pripadnici nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini, što ovaj serijal čini dodatno specifičnim.

 Drugi segment projekta su filmski festivali sa sadržajima na jezicima nacionalnih manjina, uz segmente posvećene prevenciji govora mržnje. Na prvom, koji će se održati u Tuzli od marta do maja 2021. godine na Maloj kamernoj sceni Doma mladih, te u Prnjavoru u od juna do avgusta 2021. godine u Domu kulture Prnjavor, biće prikazani filmovi na poljskom, turskom, njemačkom, češkom, romskom, albanskom, italijanskom i ruskom, sa prevodom na lokalni jezik. Ukoliko vremenski uslovi budu dozvoljavali, festival će biti na otvorenom.

Projekat finansiraju Evropska unija i Vijeće Evrope putem granta njihovog zajedničkog projekta „Promocija različitosti i jednakosti u Bosni i Hercegovini”, a koji je dio zajedničkog programa “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019. – 2022”. Ukupna vrijednost projekta je 650.000 eura, od čega je Evropska unija obezbijedila 552.500 eura.

 

 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu