Ekonomija     | 03.02.2021. 11:42 |

Sindikat metalaca BiH zahtijeva hitnu tematsku sjednicu o 'minimalnoj plati'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. februara (FENA) - Sindikat metala Bosne i Hercegovine uputio je Vladi Federacije BiH Zahtjev za hitno organiziranje tematske sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) FBiH s jednom tačkom dnevnog reda - minimalna plata.

Iz Sindikata navode da je početkom jula 2020. godine održana sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij FBiH, na kojoj je postignut konsenzus između Udruženja poslodavaca FBiH i Sindikata o povećanju minimalne plaće.

"Dalje, na istoj sjednici je dogovoreno da se krajem jula te godine sazove tematska sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH na kojoj će Federalno ministarstvo finansija pripremiti Uredbu o minimalnoj plati tj. metodologiju izračuna minimalne plate, a na osnovu prijedloga Sindikata. Kako se pomenuta sjednica nikada nije sazvala, niti je Federalno ministarstvo finansija Sindikatu uputilo Uredbu o minimalnoj plati, Sindikat je krajem 2020. godine opet tražio od Vlade FBiH i predsjednika ESV-a hitno sazivanje sjednice s jednom tačkom dnevnog reda: "Minimalna plata". Sada je početak februara 2021. godine, sedam mjeseci kasnije a ništa nije urađeno", saopćeno je  iz Sindikata metalaca BiH. 

Sindikat smatara da je žalosno da se bave 'mizernom' najnižom platom za radnike koji svoje zdravlje i život ostavljaju u fabrikama s bijednim plaćama.

"Na kapije fabrika ulaze stotine i hiljade radnika koji nisu online uposleni i koji svakodnevno obavljaju teške fizičke poslove trudeći se da zarade obećanu platu i primanja, izlažući se pandemiji ugrožavajući tako svoje i živote svojih porodica. Dok s druge strane, oni koji nam kroje kapu, uživaju u udobnostima svojih fotelja, ili bolje rečeno svojih stanova obzirom na online režim rada, broje u hiljadama KM svoja primanja. Ne mogu se organizovati sjednice, sastanci za rješavanje ovog izuzetnog pitanja za radnike, jer se izlažu opasnosti od pandemije, a kamoli da se i uradi nešto konkretno. Njihovo zdravlje, porodice i životi vrijedniji su od radničkih. Život čovjeka-radnika je sveden na puko preživljavanje, obezvrjeđivanje i ugrožavanje čovjeka i porodice", saopćeno je iz Sindikata metalaca BiH. 

Navode da su dobro upoznati s iznosima prihoda političara, predstavnika vlasti i drugih pretplatnika na lagodan život (redovno primanje plaće, toplog obroka, naknade za prijevoz, regres, naknada za odvojen život, paušali...).

Stav Sindikata je da je privilegija normalnog života postala isključivo samo za političke strukture, a da krizu ne smije nositi samo obični radnik koji poštenim radom i zalaganjem želi privrediti osnovne uslove za život svoje porodice kroz, tzv koru hljeba.

"Na sjednicama Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje Federacije Bosne i Hercegovine napravljen je veliki iskorak i dobra volja socijalnih partnera, tačnije sindikata i poslodavaca, da se konačno ustanovi uvećana najniža plaća. U čemu je onda problem? Problem je što Federalno ministarstvo finansija, na osnovu zaključka sa sjednice, nije dostavilo prijedlog uredbe o minimalnoj plaći".  

Sindikat je dostavio prijedlog utvrđivanja najniže plaće čiji bi osnov bio 70 posto prosječne plaće u FBiH, bez naknada koje nemaju karakter plaće (topli obrok, naknada za prijevoz, regres). Ostavljena je i mogućnost usklađivanja najniže plaće svakih šest mjeseci.

"Punimo budžet, ne radimo online, borimo se za uplate doprinosa i zdravstvenog osiguranja, preživljavamo na rubu egzistencije, ukazujemo na abnormalne anomalije u vidu nesrazmjernih plaća vladajućih političkih struktura i drugih u odnosu na radničku klasu, dajemo konkretne prijedloge koji idu u korist rasterećenja poslodavaca i poboljšanja statusa radnika kroz povećanja plaća". 

Sindikat metalaca BiH izražava opravdanu bojazan da će ovaj nivo tolerancije doživjeti totalni zaokret u vidu velikog bunta i protesta čije će razmjere i posljedice itekako imati efekta na sve one strukture kojih se tiče pitanje najniže plaće, tačnije dostojanstven život radnika.

Stoga Sindikat zahtijeva od Kolegija ESV-a FBiH da se hitno održi sjednica ESV-a s jednom tačkom dnevnog reda - minimalna plaća, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta