Bosna i Hercegovina     | 03.02.2021. 11:37 |

FUZIP u projektu pomoći BiH u poboljšanju kvaliteta zraka

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 3. februara (FENA) - U Federalnoj upravi za inspekcijske poslove potpisan je ugovor kojim se posredstvom društva CETEOR  d.o.o Sarajevo - Centra za ekonomski tehnološki i okolinski razvoj, osigurava realizacija dijela projekta „Pomoć Bosni i Hercegovini u poboljšanju kvaliteta zraka i upravljanju kvalitetom zraka“ iz područja inspekcijskih službi, saopćila je ta inspekcijska uprava.

 Uprava je putem Koordinacionog tijela za projekte još u novembru 2019. godine započela pregovore s predstavnicima Švedske agencije za razvoj i saradnju (Sida) i Švedske agencije za zaštitu okoliša (SEPA) kao implementatorima cijelog projekta po pitanju učešća Uprave u aktivnostima iz Komponente 6. projekta pod nazivom „Provođenje zakona putem inspekcijskih sužbi“, a koje uključuju podršku u smislu kadrovskog jačanja entitetskih inspekcija, odnosno Federalnog urbanističko-ekološkog inspektorata, s ciljem unapređenja inspekcijskog nadzora u oblasti zaštite okoliša, kao i doprinosa poboljšanju kvaliteta zraka.

Projekat ima dalekosežan značaj za BiH jer podrazumijeva niz komponeti koje povezuju područja nadležnosti državnih i entitetskih institucija u segmentu poboljšanja i upravljanja kvalitetom zraka, dok u komponenti koja se odnosi na inspekcijske organe, pruža osnov i podršku za vremenski ograničen angažman dvije osobe u svrhu kadrovskog jačanja i primjene inovativnih metoda u suzbijanju aerozagađenja na području FBiH, ali i prateće specijalizacije, obuke i opreme, kao i mentorstvo osigurano od implementatora projekta.

Uzimajući u obzir problematiku, obim, vrste i izvore aero-zagađenja, ograničene institucionalne, finansijske i kadrovske kapacitete u decentraliziranom sistemu podjele nadležnosti, Vlada FBiH je na prijedlog odgovornih institucija Zaključkom V. Broj 1514/2020 od 5.11.2020. godine, izrazila opredijeljenost, spremnost i otvorenost za doprinos u rješavanju problema kvaliteta zraka shodno ciljevima postavljenim ovim projektom.

Federalna uprava za inspekcijske poslove ostaje trajno opredijeljena za korake koje znače kontinuitet u progresivnom pristupu rješavanju problema od strukturalnog i strateškog značaja za inspekcijski nadzor na području FBiH. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta