Svijet     | 03.02.2021. 13:02 |

Mijanmarska policija podigla optužnicu protiv Suu Kyi

FENA Internet

NAYPYIDAW, 3. februara (FENA) - Mijanmarska policija podigla je optužnicu protiv svrgnute čelnice Aung San Suu Kyi zbog ilegalnog uvoza komunikacijske opreme i ona će biti zadržana (uhapšena) do 15. februara radi istraga, navodi se u policijskom dokumentu.

Vojska Mijanmara preuzela je vlast u ponedjeljak, pritvorivši dobitnicu Nobelove nagrade za mir Suu Kyi i prekinuvši tranziciju u demokratiju što je izazvalo osudu Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja.

Policijski zahtjev sudu sadrži detaljne optužbe protiv 75-godišnje nobelovke Suu Kyi , između ostalog navodi da su radio stanice za voki-toki pronađene tokom pretresa njenog doma u glavnom gradu Naypyidawu. Također se navodi da su pronađeni radio uređaji uvezen ilegalno i korišteni su bez dozvole.

U dokumentu koji je predat u srijedu zatražen je pritvor za Suu Kyi "kako bi se ispitali svjedoci, zatražili dokazi i tražio pravni savjet nakon ispitivanja okrivljene".

Drugi dokument pokazuje da je policija podnijela prijave protiv svrgnutog predsjednika Win Myinta zbog krivičnih djela iz Zakona o upravljanju katastrofama.

Reuters nije odmah uspio kontaktirati policiju, vladu ili sud radi komentara.

Suu Kyi, koja je izdržala oko 15 godina kućnog pritvora između 1989. i 2010. godine dok je vodila demokratski pokret u zemlji, i dalje je izuzetno popularna u svojoj domovini, uprkos šteti koju je nanijela svojoj međunarodnoj reputaciji tokom napada protiv muslimanskih izbjeglica Rohingya 2017. godine.

Njena stranka Nacionalne lige za demokratiju (NLD) saopćila je da su izvršene racije u uredima u nekoliko regija i pozvala je vlasti da zaustave ono što je nazvala nezakonitim radnjama nakon pobjede na izborima 8. novembra.

Načelnik vojske Min Aung Hlaing preuzeo je vlast kazavši da je došlo do izborne prevare na izborima 8. novembra, na kojima je NLD izborila pobjedu. Izborna komisija saopćila je da su izbori bili fer.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo