Svijet     | 03.02.2021. 15:52 |

Povučen američki nosač aviona Nimitz iz Zaljeva

FENA Internet

WASHINGTON, 3. februara (FENA) - Administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena povukla je nosač aviona iz Zaljeva, u potezu koji bi potencijalno ublažio tenzije sa Iranom koje su se usijale tokom mandata bivšeg američkog lidera Donalda Trumpa, prenosi Al Jazeera English pozivajući se na agencije.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby u utorak je naveo kako je udarna grupa nosača USS Nimitz isplovila iz područja Centralne komande američke vojske u Bliskom istoku u područje Indo-Pacifičke regije.

Kirby nije potvrdio navode da se Nimitz zaputio ka SAD-u nakon približno devet mjeseci na moru. No, istakao je kako je Bidenova administracija stava da držanje nosača aviona nije neophodno kada je riječ o američkim sigurnosnim potrebama.

Kirby je odbio govoriti o aktuelnoj procjeni Pentagona potencijalne iranske vojne prijetnje američkim bazama ili zaljevskim saveznicima.

„Mi ne donosimo takve odluke lako“, dodao je.

Ministar odbrane SAD,a Lloyd Austin „vjeruje kako imamo jako prisustvo na Bliskom istoku za odgovor“ na bilo koju prijetnju, navodi Kirby.

„Ministar je imao u vidu veću geostratešku sliku kada je odobrio kretanje udarne grupe nosača iz područja Centralne komande u područje Indo-Pacifičke regije“, istakao je glasnogovornik Pentagona.

Kirby nije želio reći da li će u skorijoj budućnosti doći zamjena za Nimitz u području Zaljeva, istakavši kako američka mornarica ima ograničen broj brodova nosača aviona.

 „Stalno pratimo prijetnju i stalno pokušavamo naći podesan odgovor toj prijetnji“, istakao je.

Ovaj potez se dešava nakon što je SAD promijenio odluku prošlog mjeseca da vrati nosač kući iz Zaljeva, a Pentagon je naveo kako je to urađeno zbog „posljednjih prijetnji“ Irana i kako će USS Nimitz ostati na svojoj poziciji.

Iran je provodio vojne vježbe i vojne igre proteklih nekoliko sedmica u vrijeme povećanja tenzija između Teherana i Washingtona i njegovih regionalnih saveznika, posebno Izraela. Prošlog mjeseca je Teheran izveo petu vojnu vježbu u dvije sedmice, a SAD je iznad Bliskog istoka slao strateške bombardere B-52 koji mogu nositi nuklearno oružje.

Iran se također hvalio svojim nuklearnim aktivnostima posljednjih nekoliko mjeseci što je izazvalo zabrinutost novog državnog sekretara SAD-a Anthonyja Blinkena, koji je u ponedjeljak za NBC News rekao kako je Teheran tek mjesecima udaljen od dobijanja dovoljne količine „fisijskog materijala“ za nuklearnu bombu.

No, iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif je odbacio ove optužbe i naveo kako Teheran ne teži nuklearnom oružju.

Bidenova administracija je izrazila želju za oživljavanje nukearnog sporazuma iz 2015. sa Iranom iz kojeg se Trump povukao i nametnuo ranije ukinute sankcije. Iran traži da SAD prvo ukine sankcije pa da se onda nastave pregovori.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta