Bosna i Hercegovina     | 03.02.2021. 17:28 |

Općina Novi Grad Sarajevo ove školske godine stipendira 532 učenika i studenta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. februara (FENA) - Općina Novi Grad Sarajevo ove školske godine stipendirat će 532 učenika i studenta, od kojih 237 studenata sa prosjekom ocjena 8 i više iz prethodne akademske godine i 233 učenika četverogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja, sa prosjekom ocjena 4,8 i više.

Stipendije će dobiti i 62 učenika srednjih strukovnih škola, koji se školuju po trogodišnjem programu za deficitarna zanimanja, sa prosjekom ocjena 3 što je povećanje od 100 posto u odnosu na prethodnu školsku godinu kada su pravo na stipendiju ostvarila 33 učenika koja se školuju za deficitarna zanimanja.

Stipendije se dodjeljuju za jednu školsku godinu i isplaćivat će se za deset mjeseci. Učenici srednjih škola će primati po 75 KM mjesečno za deset mjeseci, što znači 750 KM godišnje, a studenti po 100 KM, odnosno 1.000 KM godišnje.

Općina Novi Grad Sarajevo godišnje stipendira oko 500 učenika i studenata, a za tu namjenu iz budžeta se izdvajaju sredstva u iznosu od oko pola miliona konvertibilnih maraka, saopćeno je iz Općine Novi Grad. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana