Bosna i Hercegovina     | 03.02.2021. 20:48 |

Skupština Kantona Sarajevo usvojila Zakon o budžetu za 2021. godinu

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 3. februara (FENA) - Skupština Kantona Sarajevo danas je na hitnoj sjednici po hitnom postupku usvojila Zakon o budžetu za 2021. godinu koji iznosi 974.200.500 KM.

Ministar finansija KS Davor Čičić kazao je da je zbog posljedica pandemije koronavirusa budžet niži za skoro 160 miliona KM u odnosu na 2020. godinu.

- Posljedice se, pored zdravstvenih, mogu vidjeti i u privredi zbog zatvaranja velikog broja malih i srednjih privrednih subjekata, ali i otpuštanja radnika iz realnog sektora te generalno kroz pad potrošnje - istakao je ministar.

Naglasio je da nastavljaju sve velike projekte, kao što je izgradnja I transverzale, IX transverzale, projekti rekonstrukcije i proširenja tramvajske pruge i trolejbuske mreže, nabavke novog voznog parka za javni prijevoz, kao i projekti energetske efikasnosti te sanacije vodovodne mreže.

Dodao je da postoji mogućnost zaduživanja i za druge bitne projekte, jer smatra da su ti projekti veoma važni za srednjoročni i dugoročni razvoj Kantona Sarajevo.

Ministar je istakao da su pokušali ispoštovati zahtjeve za nabavku opreme i sredstava za borbu protiv pandemije te da su i odvojena sredstva za nabavku vakcina protiv koronavirusa u iznosu višem od dva miliona eura.

Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo za 2021. godinu, poredeći planirane prihode i primitke je niži za 14,19 posto u odnosu na usvojene Izmjene i dopune budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu u kojima su sadržani i razgraničeni prihodi i primici budžetskih korisnika iz 2019. godine u 2020. godinu u iznosu od 132.249.813 KM.

Uslijed sniženja Računa prihoda u 2021.g. došlo je do potrebe za zaduživanjem, te je Račun finansiranja budžeta Kantona Sarajevo za 2021.g. planiran u iznosu od 97.686.824 KM.

U Prijedlogu budžeta KS planiran je iznos od 469.948.303 KM na poziciji bruto plaća, naknada i doprinosa, zatim izdaci za materijal i usluge u iznosu od 89.203.875 KM te tekući transferi u iznosu od 235.489.308 KM.

Šef Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) Mahir Dević smatra da je Prijedlog budžeta nezakonit,  jer ne postoji pravna osnova da bude usvojen po hitnom postupku.

- Došli ste u situaciju da žurite sa usvajanjem budžeta, jer ste jedno ministarstvo podijelili na dva.  Uskratili ste priliku svima da učestvuju u javnoj raspravi i ovo je dokaz da Vlada KS nema ozbiljne namjere nešto konkretno uraditi - istakao je Dević.

Dević je također naglasio da se iz budžeta vidi da su dosta snižena sredstava za kapitalna ulaganja, dok je Vlada u budžetu planirala kupovinu helikoptera.  Istakao je da je realizacija kapitalnih projekta planirana većinom iz kreditnih sredstava.  

Dević je još, između ostalog,  prigovarao Vladi što nije planirala  sredstva za subvencioniranje stambenog pitanja mladih.

Zastupnica SDA Amra Hasagić smatra da je budžet socijalan, ali da je očekivala određenu dozu hrabrosti od nove Vlade.

Zastupnik SDA Haris Zahiragić kazao je da njegova stranka neće predlagati amandmane te da Prijedlog budžeta predstavlja kršenje zakona bez presedana.

- Za stanove za mlade izdvojili ste 0 KM, a stotine hiljada maraka za azil u Prači. To je sramotno i apelujem da ga povučete sa dnevnog reda - istakao je Zahiragić.  

Šef kluba Saveza za bolju budućnost (SBB) Zvonko Marić smatra da je suspendirano pravo Skupštine da utiče na kreiranje najvažnijeg dokumenta.

- To me je iznenadilo i ovakve stvari su nedopustive.  Zakonodavni organ je suspendiran od izvršne vlasti - istakao je Marić.  

Zastupnica Socijaldemokratske partije Segmedina Srna-Bajramović naglasila je da problem neće biti riješen ukoliko budžet ne bude zasnovan na racionalno zasnovanim razvojnim komponentnima.  

Zastupnici su na sjednici usvojili i Zakon o izvršenju budžeta KS za 2021. godine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!