Bosna i Hercegovina     | 04.02.2021. 13:42 |

Fondacija “Istina za Goražde”: Procesuirati odgovorne za ratne zločine

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 4.februara (FENA) - Iz Fondacije “Istina za Goražde” danas su ponovo pozvali pravosudne instititucije, posebno tužilaštva na svim nivoima u BiH da procesuiraju počinioce teških ratnih zločina pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske (RS) u ovom dijelu države.

Na pres-konferenciji o temi ”Opstrukcija i omalovažavanje žrtava napaćenog stanovništva opsjednutog Goražda od pravosudnih institucija BiH” predstavnici Fondacije ocijenili su da, uprkos stalnim insistiranjima na istini i pravdi, u proteklih pet godina od početka rada Fondacije, pravosudne institucije na svim nivoima, a posebno tužilaštva, nisu uradili ništa konkretno kako bi pokrenuli postupke protiv počinilaca teških zločina nad stanovnicima Goražda tokom rata.

“Prisutna je stalna težnja da se žrtva okvalifikuje kao zločinac, a zločinac kao žrtva i takvi postupci i radnje pravosudnih institucija u ovoj zemlji su veoma uočljivi i stalno prisutni. Za odbranu Goražda od  strane pravosudnih institucija u BiH hrabri i čestiti branioci Goražda dobili su zatvorsku kaznu u trajanju od 89 godina a trenutno se vode  sudski procesi protiv šest pripadnika Armije i MUP-a RBiH, koji su bili sudionici odbrane grada Goražda i prostora susjednih općina” - kazao je predsjednik Fondacije Kasim Brdar.

S druge strane, po riječima Brdara, više od 25 godina čeka se na procesuiranje onih koji su ubijali ovaj grad i njegove stanovnike

“Protiv pripadnika Vojske i MUP-a RS-e koji su tri i po godine držali Goražde pod opsadom, ubijajući  djecu i mladost ovog grada, civilno stanovništvo, prijetili biološkim uništenjem, više od 25 godina zamajavaju žrtve s dvije podignute i potvrđene optužnice od Tužilaštva BiH protiv bivših pripadnika  Vojske i MUP-a  RS-e, Lazara  Mutlaka i Brane Petkovića, dok masovni i teški zločin koji je počinjen, prije svega u Goraždu, ostaje po strani, pravosudne institucije države BiH na svim nivoima i dalje ćute” - kazao je Brdar.    

Dodao je da Fondacija raspolaže informacijama da se uopće ne pokušava privođenje optuženih odnosno njihovo izručenje pravosudnim institucijama ove zemlje, kako bi im se sudilo za teške zločine.

“Prosto je vidljivo da se nadležni organi i institucije susjedne države Srbije stavljaju u njihovu zaštitu. Do danas smo uputili bezbroj konkretnih pitanja, kako u pisanoj formi, tako i putem medija i do ovog trenutka  nismo  dobili konkretne  odgovore. Svima  je  jasno da je  prije  svega prisutna daljnja ćutnja i nezainteresovanost po ovim pitanjima od kantonalnog Tužilaštva Goražde, kao i Tužilaštava na drugim nivoima u BiH. Veoma djeluje zabrinjavajuće ko podiže optužnice, jer taj unaprijed zna da se sa  ovakvim načinom rada želi stvoriti kamuflaža i mala vjerovatnoća da može doći do izručenja navedenih  osoba” - smatraju u Fondaciji.

Ocjenjuju kako je vidljivo da susjedne Srbija i Hrvatska amnestiraju, odnosno da se, kako je istaknuto,   njihove pravosudne institucije stavljaju u zaštitu takvih osoba, odobravanjem državljanstava, nepoštivanjem potpisanih ugovora i sporazuma između država o njihovom izručenju.

”Osnovno je pitanje zašto se poslije toliko vremena pominju samo te dvije optužnice u javnosti i po njima se dalje ništa ne poduzima od pravosudnih institucija shodno važećim zakonskim propisima. Mi nećemo odustati na istrajavanju istine i pravde kada se radi o ovom veoma bitnom pitanju. Naša je  osnovna zadaća da se definitivno u narednom periodu moramo boriti i izboriti za smjenu neodgovornih  ljudi u pravosudnim institucijama u BiH koji vrše stalnu opstrukciju počev od kantonalnog do državnog  nivoa i upotrjebit ćemo sve zakonske mehanizme kako bi napokon uspjeli doći do pravde i istine” - poručili su iz Fondacije ”Istina za Goražde”.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom