Bosna i Hercegovina     | 04.02.2021. 13:59 |

Brkić: BiH je zainteresirana za unapređenje ekonomske suradnje sa Švicarskom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4.februara (FENA) –Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić primio je danas u nastupni posjet ambasadora Švicarske Konfederacije u BiH Daniela Hunna. 

Tokom susreta ocijenjeno je da su bilateralni odnosi BiH i Švicarske dobri i prijateljski, da je suradnja bh vlasti sa švicarskom ambasadom uvijek bila na visokoj razini, te iskazano uvjerenje da će se tako i nastaviti u mandatu novog ambasadora, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Istaknuto je da dvije države povezuje brojna bosanskohercegovačka dijaspora u Švicarskoj koja je važan faktor suradnje. 

Brkić je naglasio da je BiH zainteresirana za unapređenje ekonomske suradnje sa Švicarskom. Također je informirao ambasadora o aktualnim političkim temama s akcentom na migracije.

Govoreći o situaciji s migrantima zamjenik ministrice je naglasio da se radi o velikom humanitarnom i stalno rastućem sigurnosnom problemu.

Dodao je da je za rješenje problema neophodna bolja kontrola istočnih granica BiH, a podjednako tako i vanjskih granica Evropske unije, između Grčke i Turske.

Istaknuo je da vlasti u BiH, uz sve izazove nastoje što bolje upravljati situacijom s migrantima, te da je u tome neophodna konkretnija pomoć Evropske unije kao i bolja koordinacija pomoći koja stiže u BiH posredstvom humanitarnih organizacija. 

Švicarski ambasador se suglasio da je problem migracija ozbiljan i da ga treba sagledavati u širem kontekstu.

Na sastanku je istaknuta važnost nastavka redovitih političkih konsultacija između dvaju ministarstava vanjskih poslova, kao i razmjene posjeta na svim razinama.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta