Bosna i Hercegovina     | 04.02.2021. 14:10 |

Ambasador Filipović: Brexit ne znači smanjenje interesa Velike Britanije za BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. februara (FENA) - Mnogi bh. građani imali su priliku pogledati online program BH UK Networka gdje je bio gost ambasador BiH u Velikoj Britaniji Vanja Filipović.

U program su se uključili bh. građani koji žive na Ostrvu te pomoćnik ministra u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH Kemo Sarač i Naida Ribić, saopćio je BH UK Network.

- Brexit ne znači smanjenje interesa Velike Britanije za Bosnu i Hercegovinu te naše dvije zemlje i dalje imaju izuzetno jake, prijateljske diplomatske odnose bez ikakvih otvorenih pitanja. Velika Britanija snažno podržava integritet i suverenitet BiH, njen euroatlantski put, unutrašnje reforme - prije svega u smislu boljeg funkcionisanja institucija i donošenja strateških dokumenata za razvoj pojedinih sektora - kazao je Filipović. 

Dodao je da je teško prognozirati efekt Brexita na studiranje bh. građana u UK.

- Ionako je situacija otežana zbog pandemije. Znamo da Velika Britanija više neće učestvovati u Erasmus programu razmjene učenika. Nova Turing šema od 100 miliona funti za studente za studiranje i rad u inostranstvu zamijenit će učešće Velike Britanije u programu Erasmus. Program će studentima pružiti slične mogućnosti za studiranje i rad u inostranstvu kao program Erasmus, ali uključivat će zemlje širom svijeta - kazao je Filipović. 

Sarač je odgovarajući na pitanje o viznom režimu kazao da je "nerealno očekivati da će se vize potpuno ukinuti, ali postoji niz koraka koje će Sektor za iseljeništvo poduzeti da cijene dobijanja viza budu manje i transparentnije, da se vize brže i lakše dobijaju, a procedura pojednostavi".

Učesnici online tribine su postavljali pitanja Filipoviću i Saraču o temi Brexita i njegovovog uticaja na BiH i bh. građane u Velikoj Britaniji. Bh. građani su postavili mnoga pitanja: pitanje političkog odnosa između BiH i UK nakon Brexita; vizni režim; pitanje turizma; omladine iz BiH i njihovo pravo da studiraju u UK; percepcija Brexita u BiH i EU; zdravstveno osiguranje bh. građana koji putuju iz Velike Britanije; uvezivanje radnog režim, pitanje redovne avio linije BiH i UK.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta