Bosna i Hercegovina     | 05.02.2021. 12:53 |

Konkurs za prijem policijskih službenika u Upravu policije BPK treba poništiti

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 5. februara (FENA) - Vlada Bosanskopodrinjskog kantona Goražde na jutrošnjoj vanrednoj sjednici, nakon razmatranja mišljenja ministarstava pravosuđa, unutrašnjih poslova i finansija, zauzela je stav da javni konkurs za popunu upražnjenih radnih mjesta policijskih službenika u Upravi policije Ministarstva za unutrašnje poslove BPK nije raspisan u skladu sa zakonom i da ga treba poništiti.

Ovaj zaključak je poslanicima Skupštine tog kantona u nastavku sjednice danas prezentovala premijerka BPK-a Goražde Aida Obuća.

Naglasila je da je Vlada postupila u skladu sa zaključkom Skupštine BPK-a koja je od Vlade zatražila očitovanje da li je konkurs za prijem 25 policijskih službenika raspisan u skladu sa zakonom.

- Vlada BPK Goražde smatra da javni konkurs za popunu upražnjenih radnih mjesta policijskih službenika u Upravi policije MUP-a BPK Goražde u početnom činu 'policajac' i 'mlađi inspektor' od 5. januara 2021. godine nije raspisan u skladu sa Zakonom o budžetima Federacije BiH i Odlukom o privremenom finansiranju BPK Goražde, te da se treba poništiti. Vlada će u skladu s tim staviti van snage Odluku o davanju saglasnosti za raspisivanje konkursa od 29.12.2020. godine - precizirala je Obuća.

Kako se navodi u zaključku Vlade, po usvajanju budžeta BPK Goražde za 2021. godinu i sticanju uslova za ponovno raspisivanje konkursa, a na prijedlog resornog ministarstva, Vlada BPK Goražde će razmatrati Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za ponovno raspisivanje Javnog konkursa za popunu upražnjenih radnih mjesta policijskih službenika u Upravi policije MUP-a BPK Goražde u početnom činu “policajac” i “mlađi inspektor”.

Odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini, Obuća je kazala da se Vlada nije bavila pitanjem internog konkursa za činovanje u MUP-u BPK Goražde koji je prethodio javnom konkursu.

Premijerka BPK Goražde također je kazala da se Skupština o ovom zaključku ne mora izjašnjavati te da će Vlada BPK postupiti u skladu sa istim.  

Na sjednici Skupštine BPK Goražde između ostalih obratila se i ministrica unutrašnjih poslova BPK Goražde Nizama Rišljanin, navodeći da je lično glasala protiv ovog zaključka uz podsjećanje da su ministri na sjednici 29. decembra prošle godine bili jednoglasni u odluci da se raspiše konkurs, dok se sada predlaže poništenje.

- Građanima bih rekla da ovo znači - ne pitate se vi komesare, ne pitate se vi ministrice. Istina je zastupniče Ridžal, vi se pitate i neka vaša bude zadnja - kazala je Rišljanin obraćajući se predsjedniku Komisije za bezbjednost Skupštine BPK Goražde Ramizu Ridžalu.

Nastavak 8. vanredne sjednice Skupštine okončan je bez izjašnjavanja o zaključku Vlade BPK koji je samo primljen k znanju.

Za danas je zakazano i novo vanredno zasjedanje kantonalnog parlamenta, nakon što je Klub Bošnjaka u Skupštini BPK Goražde većinom glasova jučer razriješio zamjenicu predsjedavajuće Skupštine BPK Goražde Editu Velić (DF) sa ove pozicije, za koju je predložio Aidu Sirububalo takođe iz Demokratske fronte.  

Prema nezvaničnim informacijama, na istoj sjednici moglo bi doći i do smjene ministrice unutrašnjih poslova BPK-a Nizame Rišljanin (Goraždanska priča), a na ovu funkciju bit će predložen Nermin Karišik, takođe kadar ove stranke.   

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo