Svijet     | 05.02.2021. 13:14 |

Borrell u Moskvi: Ruski tretman Navalnog dodatno pogoršao odnose s EU

FENA Internet

MOSKVA, 5. februara (FENA) -  Šef evropske diplomatije u petak je poručio ruskim vlastima da je njihov tretman zatočenog opozicionog političara Alekseja Navalnog dodatno zategao odnose između dvije strane, dok se Navalni ponovo pojavio u sudnici na ročištu za klevetu.

Navalni, najugledniji kritičar predsjednika Vladimira Putina, zatvoren je u prošloj sedmici na skoro tri godine zbog kršenja odredbi uslovne kazne koje je nazvao prevarom, u slučaju koji je Zapad osudio i koji je podstaknuo razgovore o mogućim sankcijama.

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, Josep Borrell, u petak je u Moskvi započeo razgovore s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom. Uoči tih razgovora, kazao je kako želi da se dotakne teških tema, kao što je slučaj Navalni, prenosi Reuters.

Lavrov je izjavio kako je spreman da se angažuje i požalio se na stanje odnosa između EU i Rusije. On je ranije optuživao Zapad za antirusku histeriju i dvostruke standarde u slučaju Navalni, dok je Kremlj upozorio da će istom mjerom odgovoriti na žestoke kritike Borrella.

Uprkos bliskim trgovinskim vezama i međusobnoj energetskoj saradnji, ruski politički odnosi s EU pogoršali su se nakon što je Moskva anektirala Krim  od Ukrajine u 2014.

Navalni je u petak ponovo izveden na suđenje pod optužbom za vrijeđanje veterana iz Drugog svjetskog rata koji je učestvovao u promotivnom snimku podrške reformama koje je uveo Putin prije dvije godine kako bi proveo više od dva mandata u Kremlju nakon 2024.

Navalni je tada opisao ljude sa snimka kao izdajice i lakeje. On negira optužbu za klevetu.

- Ovaj slučaj generalno je namijenjen za proces javne promocije jer Kremlju trebaju naslovi „Navalni vrijeđa veterana“ – poručio je on sudu.         

-Smatram to odvratnim i nepodnošljivim. Koristite ga (veterana) kao marionetu, pravite smijuriju od 95-godišnjeg čovjeka – kazao je.

Iako se za takvu optužbu trenutno kažnjava do dvije godine zatvora, njegovi advokati tvrde da mu se ne može izreći zatvorska kazna jer je navodno krivično djelo počinjeno prije nego što je zakon izmijenjen kako bi se učinilo krivičnim prekršajem.

Navalnijevo zatvaranje izazvalo je zapadne pozive za njegovim oslobađanjem i dodatno je pogoršalo ionako zategnute odnose između Rusije i Zapada.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta