Stranačke aktivnosti     | 05.02.2021. 13:46 |

Saopćenje za javnost Kluba Nezavisnog bloka OV Hadžići

FENA Saopćenje

Poštovani,

Otvorenim pismom pozivamo Vladu Kantona Sarajevo na čelu s premijerom Edinom Fortom, kao i parlamentarnu većinu u KS, nadležna ministarstva, Zavod za planiranje KS, te Općinsko vijeće Hadžići da se spriječi prodaja Velikog polja na Igmanu. Tražimo od nadležnih da se prvo riješi pravni status ovog područja, pa da se tek onda nastavi sa daljim aktivnostima oko donošenja urbanističkih planova i njihovih usvajanja. Pozivamo Skupštinu Kantona Sarajevo da proglasi ovo područje od javnog značaja/interesa, da se dodijeli opštini Hadžići na upravljanje, ili javnom kantonalnom preduzeću ZOI 84, sa mogućnošću prava na javno-privatno partnerstvo ili pravo korištenja, bez prava na prodaju ili druga prava koja mogu dovesti do pravnog osnova za sticanje vlasništva.

Obrazloženje

Područje Velikog polja na Igmanu nalazi se u vodozaštitnoj zoni, te se sticanjem prava vlasništva nad njime, država gubi kontrolu nad ovim područjem a investitor može ugroziti snabdijevanje vodom grad Sarajevo. Nadalje, poznata je činjenica da je ovo područje sa velikom koncentracijom Ozona, jedno od najvećih u Evropi, te bi građani, sticanjem prava vlasništva od strane investitora, izgubili slobodan i nesmetan pristup ovom području.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'