Bosna i Hercegovina     | 05.02.2021. 15:15 |

Optuženi Jackson Ndip iz Kameruna sporazumno priznao krivnju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. februara (FENA) - Optuženi Jackson Ndip, rođen 1968. godine u Kamerunu, nastanjen u Francuskoj gdje je u postupku azila, u prisustvu advokata, u potpunosti je priznao krivnju za krijumčarenje osoba i organiziranje skupine ili udruženja za krijumčarenje migranata (KZBiH), saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

U skladu sa Sporazumom o priznanju krivnje, za optuženog koji se nalazi u pritvoru, predložena je zatvorska kazna od 13 mjeseci, kao i oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 5.000 eura.

Također, od optuženog će se oduzeti i putne isprave R Francuske, koje glase na imena drugih osoba, te putne isprave Kameruna, a koje su korištene prilikom pokušaja krijumčarenja državljana Kameruna preko Bosne i Hercegovine prema zemljama EU.

Predložena kazna u skladu je sa ulogom i odgovornošću optuženog u izvršenju spomenutog krivičnog djela.

Potpisivanjem Sporazuma, optuženi se odriče prava na suđenje i prava na žalbu na presudu, koju mu na temelju Sporazuma izrekne Sud BiH.

Optuženi Jackson Ndip, otkriven je i procesuiran kada je Tužiteljstvo BiH zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, provelo akciju kodnog naziva "Kamerun", protiv osoba osumnjičenih da su zloupotrebom tuđih osobnih dokumenata R Francuske, organizirali krijumčarenje ilegalnih migranata u čemu su otkriveni i spriječeni u Bosni i Hercegovini.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo