Svijet     | 05.02.2021. 15:09 |

Izrael od nedjelje ublažava mjere lockdowna

FENA Internet

JERUSALEM, 5. februara (FENA) - Izrael od nedjelje planira polagano ublažavanje lockdowna uvedenog radi suzbijanja širenja koronavirusa, u nadi da će kampanja rapidne vakcinacije pomoći toj zemlji da suzbije epidemiju ubrzanu pojavom novih varijanti virusa.

U saopćenju vlade objavljenom u petak ujutro navode se detalji ukidanja restrikcija. Nacionalni parkovi bit će ponovo otvoreni i restorani mogu ponuditi hranu za ponijeti. Radna mjesta koja nisu otvorena za javnost također će biti ponovo otvorena.

Izrael je pokrenuo jednu od najuspješnijih kampanja vakcinacije u svijetu, cijepeći više od trećine svojih 9,3 miliona stanovnika u nekoliko sedmica. Stopa novozaraženih ostaje, međutim, visoka, djelimično zbog novih zaraznijih varijanti virusa iz Britanije i Južne Afrike.

Izrael je javljao o oko 7.000 novozaraženih dnevno, s jednom od najviših stopa zaraze u razvijenom svijetu. Skoro 5.000 ljudi je preminulo, od kojih je više od četvrtine umrlo samo u januaru. Od izbijanja pandemije u Izraelu proglašena su tri nacionalna lovckdowna.

Premijer Benjamin Netanyahu tražio je od Izraelaca da se vakcinišu, s posebnim fokusom na ljude starije od 50 godina. Stopa vakcinacija nedavno se usporila, uz očigledna ustručavanja među arapskim stanovništvom, ultraortodoksnim Jevrejima i mladima, prenosi AP.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'