Bosna i Hercegovina     | 05.02.2021. 15:57 |

U sklopu projekta 'Misli o prirodi!' snimljena video-priča o štetnosti opušaka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. februara (FENA) - Udruženje “Resursni Aarhus centar u BiH” kao Eko HUB Sarajevo, zajedno sa članovima Udruženja turističkih vodiča Sarajeva “Vučko” snimilo je kratku video-priču u sklopu inicijative “Misli o svom opušku!”, u sklopu projekta “Misli o prirodi!,” koji finansira Švedska, a implementira Centar za promociju Civilnog Društva (CPCD).

Cilj inicijative je kroz edukaciju građana i zagovaranje novih zakonskih rješenja spriječiti nepravilno odlaganje opušaka i zagađenje životne sredine.

Procjenjeno je da oko 4,5 biliona opušaka svake godine završi u okolišu. Iako većina ljudi misli da je riječ o biorazgradivom otpadu, 98 posto filtera za cigarete napravljeno je od plastičnih vlakana (celulozni acetat), a plastika je sama po sebi otpad koji se s vremenom razgrađuje na mikroplastiku koja potom kroz hranidbeni lanac može završiti u organizmima životinja i ljudi.

Osim što mogu izazvati požar i narušavaju estetiku životne sredine, opušci su i toksični s obzirom na istraživanja koja su pokazala da se iz opušaka u okoliš cijede nikotin i teški metali, saopćeno je iz Aarhus centra.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta