Bosna i Hercegovina     | 05.02.2021. 17:36 |

BANA osuđuje prijedlog da beranska ulica nosi ime po Ratku Mladiću

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. februara (FENA) - Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) uime preživjelih žrtava genocida, potomaka i članova porijeklom iz Berana, Bihora, cijelog Sandžaka i Crne Gore najoštrije osuđuje prijedlog da jedna ulica u Beranama nosi ime po zločincu Ratku Mladiću, saopćeno je iz BANA-e.

- Svakom čestitom čovjeku dobro su poznati planetarni ratni zločini nad Bošnjacima i drugim nesrpskim narodima u vremenu agresije na Bosnu i Hercegovinu za koje je odgovoran zločinac Ratko Mladić, kojeg je Haški tribunal osudio doživotnom kaznom zatvora za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, UZP, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju stanovništva, prisilno premještanje stanovništva, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca - navodeno je u saopćenju.

Poručili su da se oni koji veličaju ratne zločine i zločince ne razlikuju od onih koji su ih počinili, i da su spremni počiniti ih, odnosno ponoviti.

- Komšije pravoslavci, da li se stidite onih kojima dajete vaš glas, koji pokušavaju uime vas da nameću nazive ulica po ratnim zločincima? Ako se vi ne stidite takvih zločinaca, onda se mi stidimo vas takvih komšija - poručili su iz BANA-e.

Pozivaju vlasti u Crnoj Gori da u što kraćem roku usvoje zakon protiv negiranja holokausta, genocida i zločina protiv čovječnosti, da se, kako kažu, na taj način odbrane civilizacijske vrijednosti u državi i spriječi jačanje retrogardnih četničkih i nacionalističkih pokreta.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom