Svijet     | 06.02.2021. 11:06 |

Blinken razgovarao sa šefom saudijske diplomatije o regionalnoj stabilnosti

FENA Internet

RIJAD, 6. februara (FENA) - Američki državni sekretar Antony Blinken u petak je telefonski razgovarao sa saudijskim ministrom vanjskih poslova prvi put, javili su saudijski državni mediji u subotu ujutro.

Saudijski ministar, princ Faisal bin Farhan Al Saud, čestitao je Blinkenu na njegovom imenovanju za šefa američke diplomatije prošle sedmice i istaknuo  da se njegovo kraljevstvo nada saradnji sa Sjedinjenim Državama u suočavanju sa zajedničkim izazovima i održavanju regionalne stabilnosti, javila je saudijska državna novinska agencija SPA.

Administracija američkog predsjednika Joa Bidena saopćila je u ovoj sedmici da će prekinuti podršku vojnoj kampanji u Jemenu pod saudijskim vodstvom i nagovijestila je da će intenzivirati diplomatske napore na okončanju jemenskog rata. Washington je također saopćio kako očekuje od Rijada da poboljša svoj status na polju ljudskih prava.

Sjedinjene Države u petak su također saopćile kako namjeravaju povući svoju "karakterizaciju" jemenskog pokreta Huti kao terorističke organizacije – pobunjenika protiv kojih se bori koalicija pod saudijskim vodstvom – u odgovoru na jemensku humanitarnu krizu.

Blinkenov prvi telefonski razgovor s predstavnicima jedne zalivske države otkako je preuzeo novu ulogu bio je s ministrom vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata u četvrtak, prenosi Reuters.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana